Ce se întâmplă cu industria: Germania are un 2022 dificil

Ce se întâmplă cu industria: Germania are un 2022 dificil

Industria germană se pregătește pentru un 2022 mai dur, deoarece blocajele din China și războiul din Ucraina agravează problemele continue ale lanțului de aprovizionare, ceea ce a determinat două asociații să-și reducă previziunile pentru anul acesta.

Asociația de inginerie VDMA și-a redus perspectivele de creștere a producției de mașini pentru a doua oară. Acum se așteaptă ca producția de mașini industriale care poartă eticheta „Made in Germany” să urce cu 1% în acest an, după ce a redus deja prognoza la 4% de la 7% în urmă cu două luni.

Anul trecut, producția a crescut cu 6,4%.

Asociația industriei BDI a declarat că acum se așteaptă ca exporturile să urce cu doar 2,5% în acest an, după ce prognozează o creștere de 4% în ianuarie.

Previziunile scăzute vin în ciuda faptului că multe companii au întârzieri mari de comenzi, deoarece se străduiesc să le umple: un sondaj realizat de institutul Ifo a spus că 77,2% dintre companii s-au plâns de blocajele și problemele în achiziționarea de produse intermediare și materii prime.

Probleme complexe

Una din două companii afectate de lipsa de materiale a declarat că blocajele din China au înrăutățit situația și mai mult decât înainte, a arătat sondajul IFO.

Președintele VDMA, Karl Haeusgen, a declarat într-o declarație că, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, 80% dintre companii și-au descris perspectivele de afaceri în Rusia ca fiind bune sau satisfăcătoare. Acum, 75% se așteaptă să se deterioreze în următoarele șase luni sau doresc să o abandoneze cu totul.

„Acest lucru arată în ce măsură războiul a schimbat totul”, a spus Haeusgen.

BDI estimează că producția va crește cu aproape 2% – mai puțin decât se aștepta înainte de începerea războiului – cu avertismentul că această prognoză depinde de diminuarea problemelor lanțului de aprovizionare și de fluxul de gaz rusesc în continuare.

Exporturile pot fi, de asemenea, o preocupare. Anul trecut, utilajele au reprezentat o parte substanțială din cele 26,6 miliarde de euro (28,5 miliarde de dolari) în mărfuri pe care Germania le-a exportat în Rusia.

Citește și: