31 oct. 2022 | 13:57

Ce efecte periculoase are TikTok asupra utilizatorilor. „Există consecințe serioase în a deveni viral”

ULTIMA ORĂ
Ce efecte periculoase are TikTok asupra utilizatorilor. „Există consecințe serioase în a deveni viral”

De la lansarea sa, în urmă cu câțiva ani, TikTok a schimbat deja peisajul social media, atrăgând peste 1 miliard de utilizatori și inspirând rivalii să copieze unele dintre cele mai distinctive caracteristici ale sale.

Experții avertizează că se știu puține lucruri despre modul în care utilizatorii de social media sunt afectați de această expansiune rapidă și de „TikTok-ificarea” internetului în ansamblu, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la modul în care social media ne afectează comportamentele și sănătatea mentală.

„Este jenant că știm atât de puțin despre TikTok și efectele sale”, a declarat Philipp Lorenz-Spreen, cercetător la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană din Berlin. „Cercetarea rămâne adesea în urma industriei, iar acesta este un exemplu de caz în care acest lucru ar putea deveni o mare problemă.”

Lipsa de înțelegere a modului în care TikTok își afectează utilizatorii este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere popularitatea masivă a aplicației în rândul tinerilor, spun experții. Numită din ce în ce mai mult „generația TikTok”, Generația Z preferă platforma în detrimentul altor rețele sociale, aproape șase din zece adolescenți numărându-se ca utilizatori zilnici. Majoritatea adolescenților din SUA au conturi pe TikTok, 67% dintre ei spunând că au folosit vreodată aplicația, iar 16% spunând că o folosesc „aproape constant”.

„Suntem datori față de noi înșine și față de utilizatorii acestor platforme să înțelegem cum suntem schimbați de ecranele pe care le folosim și de modul în care le folosim”, a declarat Michael Rich, un pediatru care studiază impactul tehnologiei asupra copiilor la spitalul pentru copii din Boston.

„Avem nevoie de mai multe informații pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la modul în care îi vom ajuta pe cei mai tineri să înțeleagă cum să le folosească în mod chibzuit și atent – sau să nu le folosească deloc”.

Ce face ca TikTok să fie diferit

Preocupările legate de impactul pe care îl are asupra sănătății mintale activitatea în social media sunt de lungă durată și s-au intensificat doar în ultimii ani. În 2021, de exemplu, cercetările interne de la Instagram făcute publice de Frances Haugen au arătat impactul drastic al aplicației de fotografie asupra sănătății mintale a utilizatorilor adolescenți – inclusiv creșterea ratei tulburărilor de alimentație în rândul adolescentelor – și au stârnit apeluri pe scară largă pentru o reglementare mai puternică.

Dar TikTok găzduiește conținut dăunător similar, iar experții avertizează că o serie de caracteristici inovatoare ale platformei ridică preocupări unice.

TikTok optimizează în mare măsură conținutul pentru minute și ore de vizualizare, au arătat documentele interne scurse în 2021, mai degrabă decât să prioritizeze măsurători precum click-urile și angajamentul favorizate de majoritatea platformelor de socializare anterioare. Pentru a face acest lucru, compania a implementat un algoritm unic și o pagină de destinație care marchează cea mai extremă îndepărtare de până acum de la un feed cronologic la un feed algoritmic.

„Nu știm ce efect are acest lucru asupra creierului”, a declarat Lorenz-Spreen.

Studiile arată că, atunci când se renunță la feed-urile cronologice în favoarea conținutului sugerat, algoritmul dă naștere frecvent la opinii mai extreme. Un raport din 2021 a arătat că peste 70% din conținutul extremist găsit pe YouTube a fost recomandat utilizatorilor de către algoritm. Iar acesta îi stimulează pe utilizatori să partajeze conținut care atrage atenția și care este preluat de feed.

În ultimii ani, TikTok s-a confruntat cu o examinare intensă pentru provocările periculoase la care a dat naștere algoritmul. „Provocarea Benadryl”, în care participanții au luat o cantitate mare de antihistaminice în încercarea de a produce efecte halucinogene, a dus la cel puțin un deces. Un nou proces susține că „provocarea blackout” a dus la moartea mai multor tinere.

„În comparație cu alte site-uri de socializare, TikTok este în mod unic performativ”, a declarat Rich, medicul pediatru. „Acest lucru duce atât la un conținut interesant, cât și la unele moduri nervoase de a căuta atenția care sunt mai puțin sănătoase”.

De asemenea, TikTok pare să fie „mai rapid decât orice altă platformă în detectarea interesului”, a declarat Marc Faddoul, co-director al Tracking Exposed, o organizație pentru drepturi digitale care investighează algoritmul TikTok.

Cercetătorii încă analizează ce înseamnă această adaptare ciudată pentru utilizatori, în special în ceea ce privește conținutul direcționat în legătură cu bolile mintale și alte probleme sensibile.

„Aplicația oferă un flux nesfârșit de imbolduri emoționale, care pot fi greu de recunoscut și care au un impact real asupra utilizatorilor pe termen lung”, a declarat Faddoul. „Nu va face pe nimeni să devină deprimat peste noapte, dar orele de consum în fiecare zi pot avea un impact serios asupra sănătății tale mintale.”

TikTok a refuzat să comenteze criticile legate de dezinformarea în materie de sănătate și de autodiagnosticarea utilizatorilor pe baza conținutului văzut pe aplicație. De asemenea, a refuzat să comenteze cu privire la parteneriatul său cu startup-ul de sănătate mintală Cerebral sau la politicile sale privind informațiile medicale utilizate în reclame.

Potrivit cercetătorilor, algoritmul poate reproduce inegalitățile existente care sporesc îngrijorările legate de sănătatea mintală pentru grupurile minoritare. Creatorii de conținut de culoare de pe TikTok se plâng de mult timp de faptul că conținutul lor este „shadowbanned”, sau retrogradat de algoritm.

Creează un înlocuitor pentru interacțiunea socială

Cercetătorii spun că pandemia a ilustrat impactul platformei asupra vieții utilizatorilor, în special a celor tineri. Atunci când Covid-19 a lovit, iar lumea a intrat în blocaj, utilizarea TikTok a explodat.

Aplicația a fost inundată de tineri care au postat despre modul în care pandemia le răvășea viețile. Ceea ce a rezultat a fost o bază de utilizatori foarte tineri care au profitat de aplicație pentru a se conecta unii cu alții într-o perioadă foarte vulnerabilă, a declarat Yim Register, un cercetător care studiază sănătatea mintală și social media.

„Cel mai mare efect al pandemiei este faptul că ne confruntăm cu o mare incertitudine, iar în condiții de incertitudine creierul nostru vrea să reducă incertitudinea și să dea sens lumii”, a spus Register. „Vrem să putem prezice cu exactitate ce se va întâmpla și apelăm la social media pentru a da sens colectiv”.

Register a spus că acest etos a contribuit la „spiritul de platformă” unic al TikTok, un termen inventat de cercetătorul Michael Ann Devito pentru a caracteriza natura conținutului și a comunicării într-o anumită aplicație.

„Spiritul de platformă al TikTok pare să fie despre postarea foarte tare despre lucruri foarte intime și intense”, a spus Register. „Iar oamenii sunt încurajați să fie vulnerabili pentru a se încadra în acest spirit”.

Experții sunt de acord, spunând că, deși aceste tipuri de videoclipuri pot oferi sprijin și o modalitate creativă de a face față durerii, ele pot duce, de asemenea, la traume suplimentare.

Pericolele sunt sporite de natura anonimă a TikTok, al cărui feed diferă de cel al rețelelor sociale din trecut, spun cercetătorii. În timp ce aplicații precum Facebook ofereau în mod istoric un feed de conținut personal în principal de la prieteni și familie, pe TikTok majoritatea persoanelor care văd videoclipurile unui utilizator sunt în mare parte străini.

„Cu TikTok în special, din cauza bazei mari de utilizatori și a modului în care funcționează algoritmul său, videoclipurile au potențialul de a deveni foarte mari foarte repede și nu toată lumea este pregătită pentru asta”, a declarat Register. „Există consecințe serioase în a deveni viral”.

TikTok a introdus în martie 2021 noi instrumente „pentru a promova bunătatea” în aplicație, permițând utilizatorilor să filtreze mai ușor spam-ul și comentariile ofensatoare. De asemenea, a adăugat un pop-up automat pentru utilizatorii care lasă comentarii potențial violente, cerându-le „să se mai gândească”.