Ce condiții impune Rusia pentru a lăsa convoaiele umanitare din orașele ucrainene să treacă

Ce condiții impune Rusia pentru a lăsa convoaiele umanitare din orașele ucrainene să treacă

Rusia va permite astăzi ieşirea convoaielor umanitare din diverse oraşe ucrainene, însă numai cu o condiție, a informat şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale, Mihail Mizinţev, citat de agenţia Interfax. Mai mult, „pentru a preveni strângerea de informaţii cu privire la amplasarea unităţilor forţelor aeriene ruse“, funcţionarilor ucraineni li se vor confisca telefoanele mobil.

Ce condiții impune Rusia pentru ieșirea convoaielor umanitare din orașele ucrainene

Rusia va permite astăzi convoaielor umanitare să părăsească diverse orașe ucrainene, dar doar dacă i se transmit în prealabil informaţii despre numerele de înmatriculare ale vehiculelor şi numele funcţionarilor care le însoţesc, a informat şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale, Mihail Mizinţev.

În plus, „pentru a preveni strângerea de informaţii cu privire la amplasarea unităţilor forţelor aeriene ruse“, ncţionarilor ucraineni li se vor confisca telefoanele mobile şi vor fi percheziţionaţi cu scopul de a căuta dispozitive de comunicare, se menționează într-o notă.

„Avertizăm partea ucraineană că în viitor se va permite trecerea convoaielor umanitare doar după ce vor fi furnizate în prealabil listele vehiculelor şi funcţionarilor care însoţesc convoaiele umanitare, inclusiv date privind şoferii, în următoarea formă: număr de ordin, marca vehiculului, numărul de înregistrare, numele complet, numărul paşaportului, cetăţenia, iar pentru şoferi, numărul licenţei de transport cu categoriile autorizate ale vehiculelor“, a declarat vineri Mizinţev.

În cursul zilei de joi, câteva mii de civili au fost evacuați din mai multe orașe din Ucraina, cu precădere în partea de nord a țării, datorită coridoarelor umanitare agreate între ruşi şi ucraineni.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski acuză iarăși armata rusă că nu permite evacuarea civililor din oraşele încercuite Mariupol şi Volnovaha, precum și că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar.

„Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente. Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor. Aceasta este teroare asumată, teroare neruşinată, din partea unor terorişti cu experienţă. Întreaga lume trebuie să ştie asta“, a spus Zelenski.

Citește și: Forțele ucrainene fac un culoar verde pentru soldații ruși care vor să se predea. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Mizinţev: Coridoare umanitare pentru Federaţia Rusă vor fi deschise

Ministrul rus al Alărării, Mihail Mizinţev, a declarat că Rusia va deschide coridoare umanitare zilnice pentru cetățenii ucraineni care vor să fugă din calea războiului și să ajungă pe teritoriul său.

Coridoarele umanitare vor fi deschise de la ora 10:00, ora Moscovei, și se vor îndrepta spre Rusia, potrivit agențiilor de știri Interfah.

„Anunţăm oficial că coridoare umanitare pentru Federaţia Rusă vor fi deschise de acum înainte unilateral, fără coordonare, în fiecare zi de la ora 10:00 (07.00 GMT)“, a afirmat Mizinţev.

Coridoarele pe care le propune Rusia nu sunt privite cu ochi buni de oficialii de la Kiev, care nu au încredere în declarațiile făcute de cei de la Kremlin, după ce zilele trecute mai multe zone pline de civili au fost atacate.

„Garantăm securitate totală în teritoriile controlate de forţele armate ruse“, a mai spus ministrul Apărării din Rusia.

Acesta a mai spus că Rusia a evacuat deja peste 187.000 persoane pe teritoriul ei, date care nu au fost confirmate însă de surse externe.