Câte ore trebuie să muncești ca să-ți iei un iPhone: statistica joburilor din România

Câte ore trebuie să muncești ca să-ți iei un iPhone: statistica joburilor din România

Te-ai gândit vreodată câte ore trebuie să muncești ca să-ți poți permite ultimul model de iPhone? În mod sigur, nu. Așadar, haideți să vedem câte ore de muncă valorează cel mai râvnit telefon mobil de pe piață, în funcție de jobul deținut.

Conform unor statistici recente INS, un lucrător în domeniul HoReCa ar trebui să muncească extrem de multe ore pentru a-și achiziționa un model recent de smartphone de la Apple. Firește, trebuie să luăm în calcul inclusiv faptul că respectivul angajat ar avea nevoie de o sursă suplimentară de venit, pentru a-și acoperi nevoile de zi cu zi, dacă va face asta. El va trebui să presteze mai mult de 500 de ore de muncă, pentru a-și îndeplini visul de a avea un iPhone. În medie, asta înseamnă în jur de 3 luni de muncă, la un program de 8 ore pe zi.

Salariații din domeniul IT își pot cumpăra un iPhone mai repede decât alții

Așa cum era de așteptat, situația salariaților din domeniul IT este un pic diferită. Aceștia vor trebui să presteze, în medie, de 5 ori mai puține ore de muncă pentru a-și cumpăra un telefon de aproximativ 5.000 lei (plus, minus câteva sute de lei).

Din sondajul realizat de INS mai aflăm că un funcționar public își poate cumpăra un iPhone după ce muncește 188 de ore, adică o lună de muncă.

Situația salariaților din domeniul bancar este una un pic mai bună decât în cazul funcționarilor publici, aceștia având nevoie de 173 de ore lucrate.

Nici salariații din învățământ nu stau atât de „prost” pe cât se crede. Lor le trebuie 259 de ore muncite, adică echivalentul a puțin peste o lună.

statistici-ore-muncite-cumparare-iphone

Cu toate astea, ceea ce observăm este că, indiferent în ce domeniu activăm, ceea ce altora, din alte țări, s-ar putea să li se pară normal (spre exemplu, achiziționarea unui iPhone), pentru noi, românii, rămâne un lux – mai mic sau mai mare, în funcție de jobul deținut.

Urmăriți Playtech.ro și pe