21 sept. 2022 | 22:15

Cât curent consumă televizorul dacă îl lași non-stop în priză, chiar dacă este oprit. Suma cu care ți se încarcă factura

ACTUALITATE
Cât curent consumă televizorul dacă îl lași non-stop în priză, chiar dacă este oprit. Suma cu care ți se încarcă factura

Avem un obicei foarte bine împământenit și anume acela de a verifica dacă am închis apa, gazul și lumina. Actualele prețuri la energie te vor determina să fii foarte atent acum dacă ai stins electronicele din casă, pentru că televizorul consumă curent chiar și atunci când este oprit.

Este greșită ideea potrivit căreia, dacă un obiect electronic este oprit, acesta nu consumă. Chiar dacă ele sunt închise de la buton, indiferent că vorbim despre televizor sau calculator, acestea îți vor aduce în fiecare lună câțiva lei pe factura de curent electric. Dacă îți poate părea puțin,  încearcă să calculezi sumele anuale.

Multe aparate, dacă nu le folosești, cel mai indicat ar fi să le scoți din priză. Încărcătoarele și calculatoarele reprezintă electronicele care consumă cel mai mult pentru că rămân timp îndelungat în priză. Acesta nu sunt singurele electronice sau electrocasnice care consumă curent, chiar dacă sunt oprite de la buton.

Foarte mulți oameni apelează la televizoare tot mai mari și mai performante, fără a lua în consumul acestora, care este unul pe măsură. Mulți dintre noi nu decuplăm de la curent televizorul, indiferent dacă intenționăm să ne odihnim sau să plecăm de acasă. Ceea ce nu știi este faptul că un televizor care stă conectat în permanență la priză consumă în medie 50 kWh pe an.

Televizorul consumă chiar și dacă nu este pornit

Internetul este necesar în epoca vitezei, ajungând să fie la fel de important precum sunt curentul electric și apa curentă. Mulți dintre noi deținem nu doar un router Wi-Fi, dar și un receiver pentru posturile de televiziune. Cu siguranță, acestea nu sunt scoase din priză în peste 98% din timp. Inclusiv aceste sisteme ajung la un consum anual de 30 kWh.

Încărcătorul de la telefon, la rândul lui, se află aproape în permanență în priză, însă nu este un obicei tocmai economic. Cu toate că acesta are un consum foarte mic, picătura chinezească o vei simți dacă vei calcula consumul pe an. În aceeași categorie intră și încărcătorul de la laptop care continuă să consume chiar dacă laptopul este oprit.

Cu toate că tot mai mulți oameni preferă un laptop în detrimentul unui calculator, atunci când vine vorba despre performanță, alegerea cea mai bună va fi mereu un desktop. Astfel, acesta stă conectat în permanență la priză, ceea ce reprezintă un consum anual de 50 kWh.

Menționam într-un articol anterior că bucătăria este camera cu cel mai mare consum electric din casa unei persoane. Cafetierele, espressorul și alte electrocasnice mici lăsate în priză pe care nu le utilizezi, îți vor aduce un consum anual de 15kWh. Printre alți consumatori de care probabil nici nu știi că îți măresc factura la energie electrică se numără imprimanta, faxul, aerul condiționat, cuptorul electric cu afișaj electronic, ceasul deșteptător și toate celelalte electronice prevăzute cu display sau LED-uri.

Pe baza exemplelor de aici, îți poți calcula consumul anual al electronicelor și electrocasnicelor oprite și lăsate în priză. Putem învăța să fim mai economi și mai atenți cu mediul.