04 nov. 2022 | 09:08

Candidează Donald Trump pentru un nou mandat ca președinte? „Asta e tot ce vă spun. Pregătiți-vă”

ULTIMA ORĂ
Candidează Donald Trump pentru un nou mandat ca președinte? „Asta e tot ce vă spun. Pregătiți-vă

Donald Trump este pregătit să lanseze o a treia candidatură la Casa Albă în această lună, dacă republicanii vor câștiga controlul Congresului la alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit unor consilieri.

Donald Trump, încă o dată la Casa Albă?

Fostul președinte american ar putea folosi rezultatele pozitive ale republicanilor la 8 noiembrie ca o rampă de lansare pentru campania sa din 2024 și ar putea să își anunțe candidatura în următoarele săptămâni.

Un consilier de rang înalt al lui Trump a declarat: „Cred că Trump va candida în 2024. Cred că vrea să candideze, iar anunțul înainte de Ziua Recunoștinței (pe 24 noiembrie) îi oferă un mare avantaj față de adversarii săi, iar el înțelege acest lucru”.

La un miting în Iowa, joi seara, Trump a declarat că va candida „foarte, foarte, foarte probabil”.

El a spus unei mulțimi entuziaste: „Pentru ca țara noastră să aibă succes și să fie sigură și glorioasă, o voi face foarte, foarte, foarte, foarte probabil din nou, bine? Foarte, foarte, foarte, foarte probabil. Asta e tot ce vă spun. Foarte curând. Pregătiți-vă.”

Trump ar beneficia în special de alegerile de la mijlocul mandatului dacă candidații republicani la Senat pe care i-a susținut în state-cheie vor avea succes.

Printre aceștia se numără fostul star de fotbal american Herschel Walker în Georgia și medicul de televiziune Mehmet Oz în Pennsylvania.

Potențialul „val roșu

Sondajele actuale arată un potențial „val roșu” în care republicanii recâștigă controlul atât asupra Senatului, cât și asupra Camerei Reprezentanților.

Cota lui Joe Biden este în prezent de 40%, cea mai scăzută la jumătatea unei președinții de la începutul înregistrărilor.

Anterior, Trump dorea să își declare candidatura chiar mai devreme, înainte de alegerile de la jumătatea mandatului.

Kellyanne Conway, șefa sa de campanie în alegerile din 2016, actuală consilieră, a declarat: „Ar fi vrut să o fi făcut deja (n.r. să își anunțe candidatura). Tot respectul pentru că nu a stat în calea candidaților de la jumătatea mandatului. Acesta a fost cu siguranță sfatul meu de la început, să aștepte până după alegerile de la mijlocul mandatului. Cred că vă puteți aștepta ca el să anunțe în curând.”

Există încă o posibilitate ca Trump să folosească un miting în Ohio pe 7 noiembrie, în ajunul alegerilor de la jumătatea mandatului, pentru a face un anunț surpriză.

Declararea cu atât de mult timp înainte de 2024 i-ar forța pe rivalii lui Trump pentru nominalizarea republicană la președinție, inclusiv pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, să își reevalueze pozițiile.

Ea a spus: „De ce să nu te duci să fii cel mai bun guvernator cu două mandate al celui de-al treilea stat ca mărime din istoria modernă, dacă nu chiar dintotdeauna, și apoi să intri la președinție în 2028?”.

Dacă Trump va câștiga în 2024, i s-ar interzice din punct de vedere constituțional să candideze din nou patru ani mai târziu.

Cea mai mare amenințare pentru el în 2024 ar fi un candidat al unui al treilea partid, „never-Trump”, care să împartă votul republicanilor, consideră consilierii.