22 dec. 2022 | 10:24

Când intră Bulgaria în Schengen. Anunțul făcut de ministrul său de Justiție: „Avem un termen concret”

ULTIMA ORĂ
Când intră Bulgaria în Schengen. Anunțul făcut de ministrul său de Justiție: „Avem un termen concret”

Bulgaria transmite că a primit oficial asigurări că va intra în Schengen, aderarea fiind programată în octombrie 2023. Anunțul îi aparține ministrului Justiției, Krum Zarkov. Potrivit oficialului de la Sofia, termenul a fost convenit în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

Nou termen pentru aderarea Bulgariei la Schengen

„A fost luat un angajament clar pentru admiterea Bulgariei la Schengen în octombrie 2023”, a spus ministrul bulgar al Justiției, Krum Zarkov.

Zarkov a explicat că, pentru prima dată, Bulgaria are un termen concret pentru aderarea la Schengen, care este „rezultatul muncii intense a guvernului interimar din ultimele săptămâni și al unei puternice autorități internaționale în persoana președintelui Radev”.

„Ne-am îndeplinit angajamentele”

Ministrul de Justiție al Bugariei a mai precizat că acum totul depinde de activitatea parlamentului și de adoptarea mai multor reforme legate de statul de drept. Acesta a susținut că Sofia nu ar trebuie să fie îngrijorată de rapoartele pe care le așteaptă Olanda (legate de mecanismul de monitorizare).

„Nu ar trebui să ne facem griji pentru aceste rapoarte. Potrivit așa-numitului „mecanismul orizontal”, sunt rapoarte în fiecare an și nu sunt doar despre Bulgaria. Aceste rapoarte nu ar trebui să ne sperie, noi ne-am îndeplinit angajamentele”, a subliniat Krum Zarkov.

Austria și Olanda s-au opus

Acceptarea Bulgariei în Schengen a fost blocată de Austria și Țările de Jos, în timp ce România nu a primit vot favorabil din partea Vienei. Cu o decizie unanimă, Croația devine, la 1 ianuarie 2023, membră cu drepturi depline a zonei de liberă circulație.

Olanda dorește un raport din partea Comisiei Europene cu privire la Bulgaria și Mecanismul de Cooperare și Verificare, deși monitorizarea a fost oprită la sfârșitul anului 2019.

Karl Nehammer cere gard la granița cu Turcia

Partidele politice austriece sunt divizate și există critici împotriva deciziei oficiale de a refuza Bulgaria și România în Schengen. Viena și-a condiționat acordul de implementarea planului său în cinci puncte, printre care se numără și consolidarea protecției frontierelor externe.

Cancelarul austriac Karl Nehammer solicită și construirea unui gard mult mai sigur de-a lungul graniței bulgaro-turce, a cărui valoare este estimată la două miliarde de euro. Țara lui insistă ca zidul să fie plătit de UE, dar Comisia Europeană se opune.