27 oct. 2022 | 13:02

Bula imobiliară, împinsă de la spate de cei bogați: unii n-au ce mânca, alții își construiesc case de la zero

ACTUALITATE
Bula imobiliară, împinsă de la spate de cei bogați: unii n-au ce mânca, alții își construiesc case de la zero

Multiplele crize ce s-au abătut asupra noastră în 2022 par să fi împărțit societatea în două mari categorii, din perspectivă economică. Pe de-o parte, avem pătura celor ce de-abia își pot acoperi cheltuielile cu traiul de zi cu zi, iar pe de alta îi regăsim pe românii cu bani, ce construiesc masiv.

Avem o inflație de 15,9%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), pentru luna septembrie, iar puterea de cumpărare a românilor este semnificativ afectată, dat fiind faptul că ne-au crescut considerabil aproape toate tipurile de cheltuieli, în timp ce veniturile au rămas cam la fel, în cea mai mare parte.

Deși avem numeroși conaționali ce se plâng de faptul că o duc tot mai greu, că banii nu mai au valoare și că de-abia își pot acoperi cheltuielile lunare de bază, cu mâncarea și facturile, există și români pentru care banii nu sunt o problemă, nici măcar în această perioadă.

Cum ne dăm seama de acest lucru? Ei bine, din cel mai recent raport al INS reiese faptul că în România se construiește masiv, în continuare.

Pentru acești români, banii nu sunt o problemă. Îi „sparg” după pofta inimii

Datele oficiale arată că, în luna august 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna iulie 2022, ca serie brută, cu 8,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,5%. Tot în aceeași lună, mai arată documentul instituției, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna august 2021, ca serie brută, cu 15,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,6%.

De asemenea, în primele opt luni ale anului curent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada similară a anului trecut, ca serie brută, cu 6,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,5%.