05 oct. 2022 | 10:12

BNR „scumpește banii”, din nou: ce înseamnă asta pentru români, iar cresc ratele, scade puterea de cumpărare

ACTUALITATE
BNR „scumpește banii”, din nou: ce înseamnă asta pentru români, iar cresc ratele, scade puterea de cumpărare

Bucuria dobânzilor mici pare să fie o chestiune ce ține de trecut. BNR a anunțat că va face schimbări, în acest sens. Cu alte cuvinte, ne așteaptă noi și noi scumpiri pe bandă rulantă, la această informație s-ar putea să supere.

Dacă, din întâmplare, ai credite în lei, asta va fi, cu siguranță, o veste proastă pentru tine. Ratele vor crește, în perioada următoare, mai ales dacă ai optat pentru dobânda variabilă, cea care s-ar putea să-ți dea bătăi de cap, în următorul an. În schimb, dacă ai depozite, ai șansele unui randament un pic mai bun, chiar dacă nu ideal.

Nici cei care au carduri de credit nu vor fi prea bucuroși de noile decizii ale BNR, ele urmând să fie mai „scumpe”, în perioada următoare.

Toate acestea pentru că BNR va urca dobânda-cheie de la 5,5%, la 6%.

Ce ai putea să faci ca să-ți ușurezi viața, atât cât se poate

Conform unui articol publicat de Hotnews.ro, ar exista câteva soluții, propuse de principale bănci care activează în România, pentru ca viața ta să fie un pic mai ușoară, în condițiile de față.

Spre exemplu, BCR îi sfătuiește pe clienți să opteze pentru asigurarea de viață, de boli grave sau chiar de șomaj, pe care să o atașeze creditului pe care îl au.

Pe de altă parte, cei de la Raiffeisen Bank nu se declară chiar atât de optimiști, menționând că nu există o soluție general valabilă, fiecare caz fiind unic. Cu alte cuvinte, clientul trebuie să își analizeze opțiunile și să decidă ce este mai bine pentru el.

Totuși, specialiștii spun că o soluție este trecerea de la o dobândă variabilă la una fixă, întrucât această măsură ar asigura o protecție pe o perioadă de 5 ani.

Tot ei spun că refinanțarea și consolidarea creditelor ar putea, în egală măsură, să dea o mână de ajutor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele