Liderul al-Qaida, care se ascundea la Kabul, a fost ucis de SUA. Talibanii sunt surprinși de veste și investighează afirmația lui Biden

Liderul al-Qaida, care se ascundea la Kabul, a fost ucis de SUA. Talibanii sunt surprinși de veste și investighează afirmația lui Biden

Președintele Joe Biden a anunțat luni că Statele Unite l-au ucis pe liderul al-Qaida Ayman al-Zawahiri într-un atac cu dronă la Kabul, Afganistan, în weekend.

Liderul al-Qaida, ucis

Update 4 august, ora 12.01. Talibanii investighează „afirmația” Statelor Unite potrivit căreia liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis într-un atac cu dronă la Kabul, anunță un oficial taliban, indicând că liderii grupării nu știau de prezența acestuia în Afganistan.

„Guvernul și conducerea nu erau la curent cu ceea ce se afirmă și nici cu vreo urmă acolo”, a spus Suhail Shaheen, reprezentantul desemnat al talibanilor la ONU, care se află la Doha. „O anchetă este în curs de desfășurare acum pentru a afla despre veridicitatea afirmației”, a completat acesta.

Știrea inițială: Biden a salutat operațiunea ca pe o victorie semnificativă în lupta împotriva grupărilor teroriste de peste hotare – inclusiv, așa cum Casa Albă s-a grăbit să sublinieze la aproape un an de la ieșirea dezordonată din Afganistan, în țările în care SUA nu mai mențin o prezență militară.

„Justiția a fost făcută, iar acest lider terorist nu mai există. Oamenii din întreaga lume nu mai trebuie să se teamă de acest ucigaș vicios și hotărât”, a declarat Biden, vorbind de la Casa Albă, unde se izolează cu COVID-19.

„Statele Unite continuă să își demonstreze hotărârea și capacitatea de a apăra poporul american împotriva celor care caută să ne facă rău”, a mai spus el.

„Facem din nou clar în această seară că, indiferent cât timp va dura, indiferent unde te ascunzi, dacă ești o amenințare pentru poporul nostru, Statele Unite te vor găsi și te vor elimina”.

Administrația Biden, „capabilă să îi localizeze pe teroriștii lumii”

Luni, în cadrul unui briefing cu reporterii înainte de remarcile lui Biden, un înalt oficial al administrației a declarat că „am arătat că, fără forțe americane pe teren în Afganistan și în pericol, rămânem capabili să identificăm și să localizăm chiar și pe cei mai căutați teroriști din lume și apoi să luăm măsuri pentru a-i îndepărta de pe câmpul de luptă”.

A fost o replică subtilă la criticile aspre cu care administrația s-a confruntat anul trecut pentru că a părăsit Afganistanul în fața unui taliban reînviat.