Armata americană nu pierde timpul: B-21, cel mai avansat avion din istorie

Armata americană nu pierde timpul: B-21, cel mai avansat avion din istorie

Aparent, poate rămâne nedetectabil chiar și pentru radarele avansate și sistemele de apărare aeriană.

Armata SUA a dezvăluit B-21 Raider, primul său bombardier stealth nou din ultimii 30 de ani. Northrop Grumman, care a dezvoltat aeronava, a arătat pentru prima dată silueta avionului în 2015.

Acum, Pentagonul a prezentat oficial B-21 la un eveniment la uzina Northrop Grumman din Palmdale, California, dar majoritatea detaliile sale rămân încă secrete. Înainte de eveniment, compania a numit-o „primul avion din a șasea generație din lume”, ceea ce înseamnă că este mult mai avansat din punct de vedere tehnologic decât avioanele militare aflate în serviciu astăzi.

Potrivit ABC News, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat în timpul evenimentului că „niciun alt bombardier cu rază lungă de acțiune nu poate egala eficiența lui B-21”. Austin a mai spus că „cincizeci de ani de progrese în tehnologia observabilă scăzută” au intrat în aeronava și chiar și cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană vor avea dificultăți să detecteze un B-21 pe cer.

Tehnologie avansată

Avionul a fost proiectat folosind tehnologia stealth de ultimă generație, astfel încât să poată rămâne nedetectabil chiar și pentru radarele avansate și sistemele de apărare aeriană, a spus Northrop Grumman într-un anunț anterior.

Un oficial de la Northrop Grumman a mai spus că B-21 poate zbura în mod complet stealth în fiecare zi, conform Air and Space Forces Magazine, spre deosebire de modelul actual care necesită sute de ore de întreținere între misiuni.

Aeronava va folosi o infrastructură digitală bazată pe cloud, care este mai ieftină și mai ușor de întreținut, iar armata poate, de asemenea, să lanseze upgrade-uri rapide pentru componente separate, astfel încât să fie întotdeauna protejată împotriva amenințărilor în evoluție.

Northrop Grumman lucrează în prezent la șase unități B-21, care se află în diferite stadii de producție, dar se așteaptă ca Forțele Aeriene să comande cel puțin 100 dintre ele.

Armata va începe să testeze bombardierul stealth în California cândva anul viitor, înainte ca primele unități să intre în serviciu până la mijlocul anilor 2020.

Etichete: