Anunțul ANAF pentru toți samsarii de mașini din România: așa știi că ai fost luat în vizor

Anunțul ANAF pentru toți samsarii de mașini din România: așa știi că ai fost luat în vizor

Mai nou, Agenția Națională de Administrare Fiscală are acces la datele Registrului Auto Român despre samsarii de mașini care încearcă să vândă autoturisme fără să plătească taxe, a declarat președintele Agenției, Lucian Ovidiu Heiuș

„Ni se pun la dispoziție datele pe care le au ei (Registrul Auto Român – RAR – n.r) și de acolo noi extragem și vedem cine are un rulaj foarte mare de mașini care sunt vândute, vedem la ce preț sunt vândute. Iar mecanismul era relativ simplu: te duci și cumperi pe achiziție intracomunitară, ca să eludezi plata TVA vii și o înregistrezi la o factură mai mică în România și atunci nu plătești TVA, sau mai nou și-au deschis firme în Bulgaria încercând cumva să evite Fiscul din România”, a explicat Lucian Ovidiu Heiuș.

„Sunt și persoane fizice care aduc zeci de mașini, poate sute de mașini într-un an, evită să plătească, dar care obțin venituri din această activitate. Și acum având acest protocol noi vedem dacă apare pe numele lui Popescu Gheorghe că a dus 60 de mașini într-un an. Nu poți să aduci și să vinzi 60 de mașini că nu îți place ție. Poți să îți cumperi o mașină, să nu fi mulțumit de ea, sau vrei să o vinzi sau ceva. Una, două, dar când vinzi 60, de fapt tu să nu ai niciun venit e clar că acolo e o activitate care nu este în regulă. Iar cei care merg pe societăți comerciale, tendința lor e de a găsi tot felul de tertipuri pentru a nu plăti TVA”, a continuat șeful ANAF.

Veste tristă pentru samsari

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a demarat, cu sprijinul Centrului Național pentru Informații Financiare – CNIF, procesul de dezvoltare a aplicației informatice de gestionare a acestor date, în prezent fiind finalizată vizualizarea datelor și criteriile de selecție, iar modulul de posibilitate editare fiind în curs de testare. Urmează a fi implementat în decursul următoarei săptămâni, modulul de gestionare a listelor, conform Agerpres.ro.

Conform ANAF, au fost astfel identificate 15 societăți cu achiziții intracomunitare de 53 milioane lei, cu risc de neplata TVA. Au fost dispuse 2 măsuri asiguratorii în sumă de 1,856 milioane de lei, o amendă de 20.000 lei și au fost indisponibilizate 2 autovehicule la sediul unui transportator.

În ceea ce privește societățile deschise de persoane fizice române în alte state pentru a evita plata TVA, pentru identificare au fost analizați furnizorii pentru aproximativ 2.000 de autovehicule, în urma cărora s-au făcut demersuri de cooperare externă (SCAC sau mesaje în baza acordului cu Bulgaria) pentru 22 de societăți. S-au primit date pentru 12 dintre acestea, valoarea achizițiilor intracomunitare fiind de 27,619 milioane de euro, estimat un prejudiciu pe teritoriul României de peste 5,25 milioane de euro. Pentru 7 societăți deja s-au inițiat demersuri pentru verificare, urmând a se realiza procedurile de înregistrare din oficiu pe teritoriul României.

Instituția precizează că volumul zilnic de date este între 1.300-1.800 de autovehicule.

Etichete: