Angela Koogler, prima femeie din istoria forțelor submarine ale marinei SUA. Va pleca pe un submarin

Angela Koogler, prima femeie din istoria forțelor submarine ale marinei SUA. Va pleca pe un submarin

Comunitatea submarinelor din cadrul Marinei Militare a anunțat o nouă premieră istorică pentru femeile din serviciul silențios: primul marinar înrolat de top pe un submarin.

Cine ste Angela Koogler

Într-o declarație publicată miercuri, Marina Militară a anunțat că Master Chief Information Systems Technician (Submarine) Angela Koogler s-a alăturat echipajului de aur al submarinului cu rachete balistice USS Louisiana ca șef de barcă la 22 august 2022.

Koogler, care se află în Marina Militară de 20 de ani, a remarcat că atât călătoria ei, cât și cea a marinarilor de sex feminin este departe de a se încheia.

„Trebuie să continuăm să doborâm barierele, astfel încât să devină doar toți marinarii”, a spus ea în declarație. „Este important să integrăm pe toată lumea și nu ar trebui să conteze atât timp cât își fac treaba.”

Istoricul femeilor la bordul submarinelor Marinei SUA este limitat, deoarece ofițerilor femei li s-a permis să servească pe submarine doar începând cu 2011. Marinarii înrolați au urmat în 2016. De asemenea, procesul nu a fost lipsit de probleme și controverse.

A existat un incident la bordul USS Wyoming în 2014, când marinarii au fost surprinși înregistrând în secret pe bandă video submariniste dezbrăcându-se și făcând duș.

Apoi, în 2019, marinarii de la bordul USS Florida au fost investigați și pedepsiți în urma unor acuzații privind o „listă de violuri” a marinarilor de sex feminin staționați la bordul submarinului. Această navă a fost al doilea submarin care a integrat femei.

Koogler, printre primii marinari care au vrut să meargă pe submarine

Koogler a fost unul dintre primii marinari înrolați care s-au oferit voluntari pentru a servi pe submarine. Comunicatul de presă de miercuri a precizat că ea s-a prezentat la primul ei submarin, submarinul cu rachete ghidate USS Michigan, în mai 2016.

„De fiecare dată când am primit ordine, am căutat întotdeauna ceva diferit și provocator”, a spus Koogler. „Când s-a anunțat că femeile înrolate pot aplica pentru submarine, cu câteva încurajări din partea marinarilor mei, am mers mai departe și am aplicat.”

Șeful comandantului escadrilei de submarine 19, Travis Brown, a numit numirea lui Koogler în cel mai înalt loc de înrolare din Louisiana „un imens plafon de sticlă doborât în forța submarină”.

„Acum există o cale spre vârful forței submarine”, a adăugat el.

Vestea vine, de asemenea, la doar câteva săptămâni după o altă premieră majoră pentru Marina Militară. Prima femeie comandant de portavion din cadrul serviciului, căpitanul Amy Bauernschmidt, tocmai s-a întors acasă de la prima sa misiune la începutul acestei luni.

În ceea ce o privește, Koogler a declarat că nu este pregătită să se odihnească în urma realizărilor sale. Marinarul are acum în vedere să devină comandant principal de comandă – un lider de top al înrolării într-un comandament al Marinei.

„Acum, că m-am convertit la forța submarină, trebuie să servesc ca șef de navă înainte de a putea intra în lumea CMC, așa că aceasta este doar o altă piatră de hotar”, a spus ea.