Amendă de până la 2900 de lei pentru toți șoferii care au asta în mașină: mulți români fac greșeala ”nevinovată”

Amendă de până la 2900 de lei pentru toți șoferii care au asta în mașină: mulți români fac greșeala ”nevinovată”

În Codul Rutier este specificat că șoferii care își împodobesc mașinile cu o varietate de accesorii care reduc vizibilitatea se pot confrunta cu amenzi mari.

Această categorie include și icoanițele sau cruciulițele.

Legislația rutieră actuală prevede că „folosirea de afișe, reclame, inscripții sau atașamente pe parbriz, geamuri din spate sau laterale care îngrădesc sau obturează vizibilitatea” constituie contravenție în cadrul celei de-a patra categorii de sancțiuni. A patra categorie aplică o amendă cuprinsă între 9 și 20 de lei, deci amenda poate varia între 1.305 de lei și 2.900 de lei, întrucât amenda este de 145 de lei.

Șoferii nu mai au voie să „strângă” odorizante, caiete, diverse obiecte religioase (inclusiv cruciulițe sau iconițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, viniete sau autocolante de bara de protecție pe marginea parbrizului. De asemenea, fotografiile membrilor familiei sau prietenilor decedați sunt interzise.

Ce nu ai voie să lipești pe parbriz, cum se calculează amenda

În cazul în care nu respectă legea, ei se vor alege cu amenzi pe măsură. De asemenea, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei.

Conform Codului Rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit ”punct-amendă”. Cuantumul acestuia este de 145 de lei și în acest an, însă cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei.

Cu alte cuvinte, există mai multe categorii de amenzi:

– clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
– clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
– clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
– clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
– clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);