Amazon ar putea „da de belea”. Gigantul, acuzat de înșelătorie: câți bani va plăti, dacă pierde procesul

Amazon ar putea „da de belea”. Gigantul, acuzat de înșelătorie: câți bani va plăti, dacă pierde procesul

Amazon ar putea merge în curând în instanță, mai exact din cauza Buy Box, opțiunea care evidențiază ofertele de cumpărături.

The Guardian a anunțat că avocații vor depune o acțiune colectivă la Tribunalul de Apel pentru Concurență din Marea Britanie din cauza faptului că Buy Box-ul „păcălește” cumpărătorii să plătească mai mult decât ar trebui.

Avocata Julie Hunter spune că secțiunea favorizează fie produsele proprii ale Amazon, fie vânzătorii care folosesc logistica companiei, nu cel mai bun preț sau calitatea serviciilor. Cu alte cuvinte, ofertele cu adevărat bune nu se regăsesc la îndemâna oricui.

La rândul ei, avocata Lesley Hannah susține că utilizatorii se bazează foarte mult pe Buy Box, până la 90% dintre achiziții fiind efectuate prin intermediul acestei opțiuni. Ca rezultat, „milioane” de cumpărători au plătit în plus. Se presupune că această practică încalcă, de asemenea, legea concurenței, înăbușind vânzătorii care au oferte mai bune.

Reclamanții solicită despăgubiri de 900 de milioane de lire sterline, adică aproximativ 1 miliard de dolari americani.

Ce a declarat Amazon

Amazon a declarat, pentru The Guardian că procesul ar fi, în realitate, „fără fond”. Compania susține că sprijină toți vânzătorii din Marea Britanie și că „mai mult de jumătate” dintre vânzările de bunuri fizice din țară trec prin vânzători independenți. Cu toate astea, nu a abordat în mod direct presupusa tentativă de manipulare prin Buy Box. Mai mult, gigantul le-ar fi cerut vânzătorilor să se opună legislației antitrust, ceea ce, din nou, reprezintă o mare problemă.

Nu există nicio garanție că procesul va forța Amazon să modifice Buy Box. Cu toate acestea, compania se confruntă cu acuzații multiple și anume că își folosește abuziv poziția dominantă pentru a înăbuși vânzătorii „mai mici”.

Statul California a dat recent în judecată Amazon, acuzând că pedepsește vânzătorii care oferă prețuri mai mici în altă parte, iar Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA investighează, de asemenea, compania pentru că ar utiliza incorect datelor vânzătorilor pentru a lansa produse concurente.