16 aug. 2022 | 17:29

Alimentele care se vor scumpi din cauza încălzirii globale: sunt nelipsite din orice casă

ACTUALITATE
Alimentele care se vor scumpi din cauza încălzirii globale: sunt nelipsite din orice casă

Prețurile la paste și sos de roșii ar putea crește în curând din cauza secetei record. Este posibil să nu mai găsești pe rafturile supermarketurilor sau în piețe alimentele tale preferate.

De curând, Bloomberg a raportat că statul California, cel mai mare producător mondial de roșii, trece prin cea mai gravă secetă din ultimii 1.200 de ani.

„Avem nevoie disperată de ploaie”, a declarat pentru publicație Mike Montna, șeful Asociației Cultivatorilor de Tomate din California.

„Ajungem într-un punct în care nu mai avem inventar pentru a continua să satisfacem cererea pieței. Este foarte greu să crești o cultură de roșii chiar acum”.

Alimentele care s-ar putea să dispară

Montna a spus că, pe lângă criza apei, fermierii se confruntă și cu o inflație ridicată. Aceasta înseamnă costuri mai mari de combustibil și îngrășăminte, ceea ce reduce marjele de profit într-un moment în care roșiile sunt deja insuficiente.

California nu este singura care se confruntă cu efectele schimbărilor climatice severe și este puțin probabil să vedem o imagine mai frumoasă în curând.

În iunie, cercetătorii au publicat un studiu în revista Nature care menționa că producția globală de roșii va scădea din cauza creșterii temperaturilor. Este doar un alt exemplu printre numeroasele moduri în care oamenii influențează negativ Pământul și mediul înconjurător.

În ceea ce privește țara noastră, România se sufocă în urma temperaturilor extrem de crescute din ultima perioadă. Ministrul Agriculturii a vorbit despre faptul că există secetă pedologice în fiecare „colțișor al țării”. De altfel, el a spus că sunt afectate 150.565 de hectare.

”Situaţia actuală se prezintă astfel, în România, din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa apei din sol, seceta pedologică practic au ocupat toată ţara. Nu există niciun colţişor din ţară în care să nu avem secetă pedologică”, a spus ministrul.

Petre Daea a spus că fac excepție unele zone mlăștinoase, ce nu fac parte din circuitul agricol al României.