Se cere instituirea stării de urgență în România

Se cere instituirea stării de urgență în România

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare vrea să ceară Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Vladimir Bolea spune că este necesară o astfel de măsură, având în vedere seceta severă din acest an. 

Secetă în România

Ministrul Agriculturii a precizat că roadă de grâu este scăzută față cifrele prognozate. În plus, porumbul a fost compromis în proporție de 100%, în sudul țării. Vladimir Bolea spune că datele preliminarii procesului de recoltare relevă o roadă modestă anul acesta. 

Chiar și așa, acesta i-a asigurat pe români că nu există riscul unei crize alimentare. 

„Vorbim de secetă cu consecinţe de până la 100%  prejudicii în sudul Republicii Moldova, fiind vorba de Căuşeni, Ştefan Vodă, Basarabeasca.

La grâu roada nu este cea aşteptată. Din ce s-a strâns până acum, pentru că la nord încă nu s-a finalizat procesul de recoltare, avem de la 2 la 4 tone la hectar. Este o roadă mult mai mică decât anul trecut, dar asta nu înseamnă că avem vreun pericol de criză alimentară.

La sud, culturile de porumb sunt compromise, chiar dacă mai plouă, ele nu mai pot fi salvate. Mai poate fi salvată doar floarea-soarelui, dacă plouă ”, a spus Vladimir Bolea, la TVR Moldova.

Ce măsuri trebuia să ia autoritățile

El a mai spus că este necesară restabilitarea funcționalității sistemelor de irigare. Și pentru soluții prompte, ar trebui să fie instituită stare de urgență în domeniul agriculturii.

„La următoarea şedinţă a CSE, Ministerul Agriculturii va veni cu propunerea instituirii situaţiei excepţionale în agricultură, ceea ce va facilita irigarea la scară mică şi accesul la sursele de apă.

Paradoxul este că avem râul Nistru care are cotele scăzute, dar este totuşi apă şi alături este un pământ secetos.

În acest context am discutat cu Ambasada SUA şi cu alţi donatori să identificăm ţări care ar putea să investească, cum a fost programul Compact ca să reabilităm sistemele  de irigare centralizate”, a mai spus ministrul agriculturii şi industriei alimentare.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis, pe 19 iulie, cod portocaliu și roșu de secetă hidrologică în râurile din țară.