25 ian. 2022 | 15:25

Alianța Renault, Nissan și Mitsubishi anunță noi investiții pentru mașini electrice

ACTUALITATE
Alianța Renault, Nissan și Mitsubishi anunță noi investiții pentru mașini electrice

Renault, Nissan și Mitsubishi Motors intenționează să-și tripleze investiția pentru a dezvolta împreună vehicule electrice.

Pe măsură ce producătorii auto consacrați se confruntă cu presiuni din partea noilor concurenți și cu o schimbare așteptată a cererii către vehicule electrice, alianța franco-japoneză încearcă să aprofundeze cooperarea.

Cei trei sunt așteptați să anunțe un plan de a investi peste 20 de miliarde de euro în următorii cinci ani în dezvoltarea de vehicule electrice. Până în 2030, se așteaptă ca alianța să vină cu peste 30 de vehicule electrice noi susținute de cinci platforme comune, au spus aceștia.

Adică, în plus față de 10 miliarde de euro pe care grupul i-a cheltuit deja pe electrificare, au declarat pentru Reuters surse din cadrul alianței.

Planul „Alianța până în 2030” își propune să arate „cooperare intensificată” între producătorii de automobile, evidențiind o „viziune comună asupra electrificării și mobilității conectate”, a spus o sursă.

Alianța are patru platforme comune

Alianța celor trei firme a dezvoltat și a implementat parțial patru platforme comune de vehicule electrice.

Platforma CMF-EV stă la baza mașinilor precum Renault Megane E-Tech, mașină compactă electrică și viitorul Nissan Ariya, iar alta sprijină mașinile accesibile care includ Dacia Spring și modele similare de la Nissan de pe piața din China. Celelalte două sunt platforme pentru micro mini-uri, numite „mașini kei” în Japonia și vehicule comerciale ușoare.

Până la jumătatea deceniului, alianța își propune să implementeze o a cincea platformă comună pentru vehiculele electrice mici proiectate de Renault, au spus sursele.

Nissan a decis deja să folosească această platformă, denumită CMFB-EV, și alte componente standardizate pentru a electrifica mașina Nissan Micra, în timp ce Renault este de așteptat să vină cu o mașină EV similară, bazată pe aceeași platformă, au spus sursele. Se preconizează că Micra EV va fi lansat până la mijlocul anilor 2020.

Renault intenționează să lanseze mașina mică Renault 5 complet electrică până în 2024 și a spus că va construi un alt vehicul mic, probabil un SUV, inspirat de clasicul Renault 4L