24 dec. 2022 | 07:25

Alertă pentru șoferii din România: schimbarea din Codul Rutier care își poate aduce o amendă uriașă

ACTUALITATE
Alertă pentru șoferii din România: schimbarea din Codul Rutier care își poate aduce o amendă uriașă

Autoritățile române urmează să introducă noi prevederi legale în Codul Rutier.

Șoferii care nu vor respecta noile reguli, riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 2.900 de lei. Iată despre ce este vorba mai exact.

În 2023, Codul Rutier va suferi modificări, fiind introduse sancțiuni noi împotriva flash-urilor și conducerii agresive, suspendarea permisului auto fiind majorată în anumite cazuri.

În plus, șoferii care își vor achiziționa tot felul de gadgeturi pentru mașinile lor, trebuie să știe că nu toate vor fi acceptate de către poliție. Ba chiar mai mult, instalarea unor dispozitive neomologate va fi sancționată cu o amendă mare.

Polițiștii sunt însă fermi și anunță că cine își montează astfel de lumini la autoturismul propriu poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare.

Cât de mare este amenda

În cazul în care conducătorii auto care dețin un asemenea dispozitiv luminos se și recomandă ca polițiști în fața oamenilor legii atunci se adaugă la amendă și un dosar penal.

„Fie să oprească, să legitimeze persoane pe stradă, fie să aplice sancțiuni contravenționale… Această infracțiune este prevăzută de Codul Penal și este de până la trei ani de închisoare”, a declarat  Marius Iconaru, sindicatul Europol.

Dacă un șofer va fi prins cu așa ceva, va fi sancționat cu o amendă în valoare de 2.900 de lei.

Nu uitați că există cinci clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

  • Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 de lei;
  • Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 de lei;
  • Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei;
  • Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei;
  • Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei;

Vă reamintim că punctul de amendă este în continuare plafonat (145 de lei), nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie.