Alertă pentru șoferii din România: rămâi fără permis de conducere 120 de zile, lista completă cu greșelile

Alertă pentru șoferii din România: rămâi fără permis de conducere 120 de zile, lista completă cu greșelile

Șoferii ce depășesc cu mult limita de viteză stabilită sau nu stau la barieră atunci când se apropie trenul riscă să-și piardă permisul dar și o amendă pe măsură.

Cu alte cuvinte, amenzile vor ajunge aproape 3.000 de lei, dar și permisului de conducere îți va fi suspendat timp de patru luni.

Pentru a determina șoferii să reducă vitezele cu care circulă pe drumurile din țara noastră, autoritățile de la noi au stabilit în iarnă, prin OG 1/2022, introducerea în Codul rutier (OUG 195/2002) a unui nou prag de viteză, de 70 de km/h față de limita legală.

Pentru depășirea acestui prag, șoferii riscă, pe de-o parte, amenzi încadrate în clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, iar pe de alta, suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Cum rămâi fără permis

Aceleași sancțiuni se aplică și în cazul în care nu oprești la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/ sau sonore sunt în funcțiune.

În fine, al treilea caz în care se aplică aceste sancțiuni este efectuarea, de către conducătorul unui vehicul, pe autostradă sau pe drumul expres, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Șoferii sancționați în aceste situații nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Totodată, în cazul în care șoferul săvârșește, într-un interval de șase luni de la data restituirii permisului de conducere, o nouă faptă dintre cele de mai sus, printre altele, perioada de suspendare a dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea faptei se majorează cu încă 30 de zile.