Alertă de pestă porcină în centrul Italiei. Autoritățile au impus interdicții

Alertă de pestă porcină în centrul Italiei. Autoritățile au impus interdicții

Ieșirile la iarbă verde sau la picnicuri cu familia ori prietenii au fost interzise în nordul Romei, deoarece autorităţile sanitare italiene încearcă să limiteze populaţia de mistreţi. După invazia acestor animale sălbatice, a fost detectat primul caz de pestă porcină africană în centrul Italiei.

A apărut pesta porcină africană în centrul Italiei

Oficialii de la Roma au luat o serie de măsuri din cauza alertei de pestă porcină africană. Astfel, pe lângă picnicurile interzise, pubelele au fost îngrădite într-o mare parte a capitalei. De asemenea, populația nu mai are voie să hrănească mistreții sau să se apropie de ei, iar persoanele care au fost pe câmpuri sau prin rezervaţiile naturale din zonele afectate au primit ordin să îşi dezinfecteze pantofii.

„Zone roşii” în Roma

Pesta porcină africană este mortală pentru porci şi mistreţi, dar inofensivă pentru oameni. Primul caz a fost detectat, joi, 5 mai, la un mistreţ mort în rezervaţia naturală Insugherata. Autoritățile spun că este pentru prima dată când un caz apare în centrul Italiei, după ce boala a fost descoperită, în luna ianuarie, la mistreţii din regiunea Piemont (nord). Roma are „zone roşii” (restricţii) care se află în nordul şi nord-vestul capitalei italiene, inclusiv o zonă din apropierea Vaticanului.

Zeci de mii de mistreți trăiesc în capitala Italiei şi în împrejurimi

În jur de 23.000 de mistreţi trăiesc în capitala Italiei şi în împrejurimi, potrivit estimărilor asociaţiei fermierilor Coldiretti. Animalele sălbatice sunt adesea văzute și filmate în parcuri, plimbându-se sau căutând hrană în tomberoane, mai ales în cartierele din nordul oraşului. Săptămâna trecută, o localnică a fost trântită la pământ de un mistreţ, când scotea gunoiul.

Ce pun la cale autoritățile

Andrea Costa, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că guvernul țării discută un „plan de sacrificare” pentru reducerea populaţiei de mistreţi.

„Respect sensibilitatea activiştilor pentru drepturile animalelor şi a ecologiştilor, dar ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă şi aceasta trebuie abordată cu măsuri de urgenţă”, a declarat oficialul italian.

Importurile de carne de porc din Italia au fost suspendate

Pesta porcină africană este inofensivă pentru oameni, dar adesea fatală pentru porci și mistreți, ceea ce duce la pierderi financiare pentru fermieri. A apărut în Africa înainte de a se răspândi în Europa și Asia și a ucis sute de milioane de porci în întreaga lume. China a suspendat importurile de carne de porc din Italia în ianuarie, după ce boala a fost detectată la un mistreț din regiunea Piemont.

Citește și: