02 nov. 2022 | 21:49

Ai mașină veche? Mergi cu ea în continuare, pentru că Programul Rabla Local a fost băgat la sertar până la anul

ACTUALITATE
Ai mașină veche? Mergi cu ea în continuare, pentru că Programul Rabla Local a fost băgat la sertar până la anul

Veste proastă pentru românii care sperau să-și dea mașina prin Programul Rabla, în schimbul unui voucher de 3.000 de lei. Ghidul privind casarea autovehiculelor uzate va suferi modificări, urmând ca sesiunea de lansare să aibă loc abia în prima parte a anului 2023, transmite Administraţia Fondului pentru Mediu. Iată ce altceva mai trebuie să știi.

Anunț despre Programul Rabla Local. Ce trebuie să afle românii

Mulți români visează la suma de 3000 de lei de la stat, pentru a renunța la autoturismele mai vechi de 15 ani. Din păcate pentru ei, autoritățile amână iar Programul Rabla Local, deoarece mai trebuie să mai finiseze câteva particularități din spatele inițiativei de reînnoire a parcului auto din România.

Reprezentanții AFM susțin că intenţionează să simplifice procedurile de accesare a proiectelor finanţate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, datorită primăriilor care se vor implica direct în analiza şi implementarea proiectelor, aşa cum este cazul Programului de casare a mașinilor uzate.

Sesiunea de lansare va avea loc în 2023

Astfel, ghidul programului privind casarea autovehiculelor vechi va suferi modificări, urmând ca sesiunea de lansare să aibă loc în prima parte a anului viitor.

Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, perioada şi modalitatea de depunere a cererilor de finanţare, însoţite de documentaţia aferentă, se vor stabili prin dispoziţia preşedintelui AFM.

Detalii oferite de Administraţia Fondului pentru Mediu

La sfârșitul acestei veri, instituția anunţa că unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale Municipiului Bucureşti îşi vor putea crea conturi de utilizator, începând din 23 septembrie 2022, pentru înscrierea în Programul Rabla Local privind casarea autovehiculelor uzate.

Ulterior, în perioada 30 septembrie 2022, ora 10:00, 25 noiembrie 2022, ora 14:00, sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare, solicitanţii pot depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică.

Procedură valabilă pentru maşinile mai vechi de 15 ani

La data de 22 septembrie, AFM informa că programul s-a amânat, iar procedura de creare a conturilor de utilizator va demara la jumătatea lunii octombrie. Însă, luna trecută, directorul de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Drăgan, a explicat că prima ediţie a programului „Rabla local”, prin care românii îşi vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei, va începe la jumătatea lunii octombrie.