15 iun. 2021 | 13:15

Wall Street, indicii despre transformările post-pandemie: de ce ne afectează pe toți

ACTUALITATE
Wall Street, indicii despre transformările post-pandemie: de ce ne afectează pe toți

E frenezie pe Wall Street la începutul acestei săptămâni, iar cele mai recente evoluții ale Bursei de la New York arată câteva direcții interesante post-pandemie.

Pandemia a accelerat procesele de digitalizare și automatizare pentru toate firmele, indiferent de domeniu. Nu prea mai există companii, indiferent de mărime, care să nu fie dependente de inovație, de tehnologii noi. Iar acest interes se vede cel mai bine pe Wall Street.

Optimismul investitorilor e extrem de ridicat la începutul acestei săptămâni, iar indicii Nasdaq și S&P 500 au încheiat sesiunea de luni la noi recorduri. Vedetele au fost, evident, giganții tech. Creșterile au fost puternic stimulate de acțiunile firmelor din domeniul tehnologiei. Mai e de remarcat și contextul: e vorba de o piață care se pregătește pentru concluziile FED, Banca Centrală a SUA.

Instituția are programată, în această săptămână, o ședință pe care investitorii o urmăresc cu mare atenție.

Frenezie pe Wall Street

Datele de luni arată că Nasdaq a crescut cu 0,74% până la 14.174,14 puncte, iar S&P 500 a câștigat 0,18% urcând la 4.255,15 puncte. Giganții americani Apple (+ 2,46%), Amazon (+ 1,11%), Alphabet (+ 0,77%), Facebook (+ 1,66%) și Microsoft (+ 0,78%) au dus acești doi indicatori la un nou record.

Dow Jones, pe de altă parte, a scăzut cu 0,25%, la 34.393,75 puncte.

Pe piața obligațiunilor, rata de 10 ani a datoriei SUA s-a situat la 1,50%, față de 1,46% vineri seara.

FED se reunește marți și miercuri, iar investitorii așteaptă direcții legate de politica monetară. Comportamentul investitorilor e puternic influența de această ședință, deși mulți analiști susțin că Banca Centrală a SUA nu va lua nicio decizie majoră. Doar că previziunile legate de dobânda-cheie, inflație și mersul economiei pot influența piețele.

Wall Street Journal estima că dobânda-cheie va rămâne aproape de zero până în 2023. Iar direcția a fost trasată încă de anul trecut. În martie 2020, FED a redus, într-o mutare neobișnuită, dobânda de referință cu 50 puncte de bază, în încercarea de a stimula economia americană în contextul epidemiei de coronavirus.

Aceasta a fost prima decizie de tăiere a dobânzii-cheie luată înainte de terminarea ședinței de politică monetară începând cu octombrie 2008, în timpul crizei financiare. Totodată, a fost pentru prima dată când dobânda a fost redusă cu mai mult de 25 de puncte de bază în ultimii 12 ani.