Viitorul laptopurilor: mai ușor de reparat și reciclat. Cum va fi posibil

Viitorul laptopurilor: mai ușor de reparat și reciclat. Cum va fi posibil

Lucrând cu Intel, Dell a creat un nou laptop numit Concept Luna cu scopul de a face viitoarele PC-uri mai ușor de reparat, reutilizat și reciclat. Dell a spus că, dacă ar încorpora toate ideile de design, ar putea reduce amprenta de carbon a unui computer cu până la 50% în comparație cu modelele laptopurilor actuale.

O caracteristică cheie a lui Concept Luna sunt componentele reproiectate și un aspect nou, mai eficient. Pentru început, placa de bază este cu 75% mai mică, cu doar 5.580 de milimetri pătrați și are un număr de componente cu 20% mai mic. Totul este rearanjat, cu placa de bază aproape de capacul superior pentru a o expune la o zonă de răcire mai mare. De asemenea, este separat de unitatea de încărcare a bateriei din bază, permițând o răcire pasivă mai bună care ar putea elimina necesitatea unui ventilator, scrie Engadget.

Viitorul laptopurilor verzi

Eficiența suplimentară reduce, de asemenea, cerințele de energie, permițând designerilor să folosească o baterie mai mică, cu celule cu ciclu profund, care oferă o „încărcare lungă care poate fi menținută pe parcursul multor ani de utilizare, crescând reutilizarea după prima durată de viață a produsului pe care o deservește”, a spus Dell.

Pe lângă faptul că designul este mai eficient din punct de vedere energetic, designerii Dell au folosit materiale mai puțin consumatoare de energie, care sunt mai ușor de reciclat. Caroseria din aluminiu, de exemplu, a fost prelucrată folosind energie hidro și o construcție ștanțată mai eficientă. Dell a redus, de asemenea, numărul de șuruburi de zece ori, „cu doar patru necesare pentru a accesa componentele interne”. Acest lucru nu numai că reduce numărul de materiale, ci și timpul de reparație (pentru a dezasambla, repara și reasambla componentele cheie) cu aproximativ 1,5 ore.

Alte caracteristici includ un suport pentru mâini care este ușor de reparat și reutilizat, un mecanism de tastatură care poate fi ușor separat pentru înlocuire și reciclare și o placă de circuit imprimat (PCB) bio, realizată cu fibră de in în bază și polimer solubil în apă ca lipici.

„Ceea ce este de remarcat aici este faptul că fibra de in înlocuiește laminatele tradiționale din plastic și polimerul solubil în apă se poate „dizolva”, facilitând reciclarea”, spun specialiștii.

Concept Luna este departe de primul concept de laptop verde. Framework, de exemplu, a demonstrat recent un laptop ușor de reparat, cu caracteristici precum porturi detașabile și componente care sunt etichetate, astfel încât să îl poți repara singur.

Citește și: