VIDEO Aceste cărți te vor pune pe gânduri: iată topul celor mai controversate

De-a lungul istoriei, s-au scris multe cărți controversate, dar unele dintre ele sunt cu adevărat remarcabile. Iată un top al celor mai controversate cărți din istoria literaturii.

Multe cărți au rămas în istoria literaturii datorită subiectelor abordate sau, de ce nu, pentru simplul fapt că au prezis viitorul, într-o mică sau mai mare măsură. Sunt scriitori care și-au lăsat amprenta și au reușit să cucerească generație după generație. Dacă ești familiarizat cu scriitori precum William Golding, Nabokov sau Orwell, atunci sigur știi la ce ne referim.

Iată un top al celor mai controversate cărți din istoria literaturii, oferit de Vista.

Topul celor mai controversate cărți din istoria literaturii

1. „Împăratul muştelor”, de William Golding

Cartea a fost publicată în anul 1954 și spune povestea unui grup de băieți britanici care rămân blocați pe o insulă nelocuită, în urma prăbușirii unui avion. Ralph si Piggy sunt considerați eroii principali ai romanului. Acolo, împreună cu ceilalți băieți, sunt nevoiți să învețe să conviețuiască și să se organizeze singuri. Din păcate, rezultatele sunt un real dezastru. Cartea ajută la relevarea scăpărilor majore pe care le are, de fapt, natura umană.

2. „Lolita”, de Vladimir Nabokov

Romanul a fost scris în engleză și publicat la Paris în anul 1955.  Ulterior, a fost tradus de autor în rusă și publicat în 1967 la New York. Subiectul lui este unul pe cât se poate de controversat. Humbert Humbert, naratorul și protagonistul acțiunii, se îndrăgostește și devine obsedat sexual de o fată de doar 12 ani. Numele ei este Dolores Haze și este abuzată în nenumărate rânduri de acest pedofil, care îi și devine tată înainte de comiterea abuzurilor. Sunday Express a numit-o „cea mai murdară carte pe care am citit-o vreodată”.

3. „Originea speciilor”, de Charles Darwin

Titlul inițial al volumului este ”Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență”. A fost scris de Charles Darwin și a apărut în anul 1859. The Guardian a nominalizat cartea ca fiind ”una dintre cele mai importante 10 cărți care a influențat lumea”. Criticul Martin Seymour-Smith a situat-o în lista Celor mai influente 100 de cărți din istoria omenirii. Darwin a călătorit timp de 5 ani în jurul lumii pentru a se documenta. A pornit în călătorie la data de 27 decembrie 1831 pe vasul ”Beagle”.

4. „Metamorfoza”, Franz Kafka

Începem cu un detaliu important ce a dus la pătarea imaginii tuturor operelor acestui autor: Franz Kafka era evreu, deci toate lucrările lui au avut de suferit din această cauză. Multe cărți publicate au fost interzise sub regimul nazist și sovietic. „Metamorfoza” este o nuvelă scrisă în anul 1912 și octombrie 1915 în revista Die Weißen Blätter. A fost interzisă pentru că era considerată decadentă și „plină de deznădejde”. Era considerată un pericol și un atac la adresa conceptului de familie pe care sovieticii îl aveau. Nuvela a rămas una din cele mai enigmatice opere ale secolului al XX-lea. Aceasta a generat numeroase interpretări, de la cele psihanalitice sau existențialiste, la cele religioase, marxiste sau etnico-istorice.

5. „O lume se destramă”, Chinua Achebe

Este cartea de debut a autorului nigerian Chinua Achebe și a fost publicată prima oară în anul 1958. Este o carte studiată în școlile din Africa, dar și în țările care vorbesc engleză. Prezintă viața pre-colonială din partea de sud-est a Nigeriei și sosirea europenilor la sfârșitul secolului al XIX-lea. Subiectul cărții este viața lui Okonkwo, un bărbat Igbo și campion local la lupte în clanul fictiv nigerian al Umuofiei. Se prezintă viața lui de familie, istoria sa personală și obiceiurile societății Igbo, precum și influența colonialismului european și a misionarilor creștini asupra lui Okonkwo, a familiei sale și a societății.

Topul complet îl regăsești în videoul de mai sus.

PLAYTECH
15:59 09.02.2021
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video