Vestea dimineții pentru români: va costa o avere, dar nu rămânem fără gaz la iarnă

Vestea dimineții pentru români: va costa o avere, dar nu rămânem fără gaz la iarnă

Încă de acum câteva săptămâni, au apărut informații legate de posibilitatea ca un număr record de români să rămână fără gaze naturale și căldură, în cazul unei perioade îndelungate de temperaturi foarte scăzute. Problema s-a rezolvat, parțial.

Europa se confruntă cu o criză energetică majoră. Prețurile la gaze naturale și energie electrică au explodat în ultimele luni, iar dezastrul pare să fie abia la început. Cele mai umflate facturi urmează să fie livrate în următoarele luni, pe perioada de iarnă. Bine măcar că vom avea totuși gaz în instalații, cel puțin așa promite Guvernul.

Ce este programul de iarnă în domeniul energetic, ce câștigă românii

Ministrul Energiei a confirmat la finele săptămânii trecute că tocmai s-a aprobat programul de iarnă în domeniul energetic. Această hotărâre vizează măsurile privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național. În același document sunt incluse și măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale SEN, cu referire la combustibili și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

„Suntem pregătiţi pentru sezonul rece. Avem suficiente rezerve energetice pentru această iarnă. De aceea am adoptat Programul de Iarnă pentru a avea la dispoziţie toate instrumentele pentru a gestiona eventualele probleme care ar putea apărea”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Este important de reținut că acest program de iarnă nu vizează doar consumatorii, ci și toți producătorii de energie electrică și producătorii în cogenerare, de energie electrică și termică. Se aplică între 1 noiembrie și 31 martie.

Aceeași hotărâre constituie și Comandamentul Energetic de Iarnă, o autoritate responsabilă de monitorizarea funcționării Sistemului Electroenergetic Național și a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale, pe aceeași perioadă menționată mai sus. Din respectivul comandament fac parte reprezentanți ai instituțiilor și autorităților statului, dar și operatori economici din domeniul energiei electrice și al gazelor naturale.

Citește și:
Etichete: