07 sept. 2021 | 10:38

Veste extraordinară pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. S-ar putea întâmpla la pompă după ieftinirea petrolului în Arabia Saudită

Veste extraordinară pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. S-ar putea întâmpla la pompă după ieftinirea petrolului în Arabia Saudită

Vești importante din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită a anunțat că a redus prețul de vânzare al petrolului pentru clienții din Asia. În mod inevitabil, gestul va avea consecințe la nivel global.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a redus prețurile tuturor claselor de petrol către clienții asiatici în octombrie față de septembrie. În ceea ce privește nord-vestul Europei și în S.U.A. prețurile au rămas la fel, momentan.

Reducerile profunde ale prețurilor vin pe fondul „lockdown-urilor” intrate în vigoare într-o mare parte din Asia pentru a combate varianta delta a coronavirusului. Restricțiile impuse de autorități au avut ca efect și scăderea cererii de combustibil în regiune.

Cu toate acestea, stocurile de petrol, la nivel global, sunt în creștere.

Impactul asupra cererii

Saudi Aramco a scăzut pentru prima dată în patru luni prețul oficial de vânzare al țițeiului Arab Light pentru piața asiatică, potrivit unui document de stabilire a prețurilor companiei. Pe de altă parte, saudiții nu au umblat la prețul țițeiului ușor pentru nord-vestul Europei și Statele Unite.

Reducerile profunde ale prețurilor vor crește probabil cererea de petrol saudit, au declarat comercianții de petrol din Asia, încurajând cumpărătorii să nominalizeze volumele complete pentru luna octombrie.

„Cererea este provizorie. Dacă vor merge pe acel traseu, vor inversa o mare parte din normalizarea stocurilor realizate în ultimele 12-18 luni”, a spus Virendra Chauhan, analistul Energy Aspects. Reducerile de preț anunțate de Aramco indică „o cerere mai slabă și o ofertă cu potențial mai mare”, a mai adăugat analistul.

Oferta mondială de petrol este în creștere, în condițiile în care Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi a anunțat majorarea producției comune cu 400.000 de barili pe zi în intervalul august – decembrie.

„Având în vedere că OPEC+ își continuă planul de creștere lunară a producției, în pofida datelor slabe din China și SUA, care ridică temeri legate de încetinirea creșterii economice, iar Arabia Saudită caută să obțină cote de piață în regiune, petrolul va rămâne, probabil, sub presiune”, a comentat și Jeffrey Halley, analist senior de piață pentru Asia-Pacific la casa de brokeraj OANDA.

Cu alte cuvinte, situația este volatilă și chiar dacă avem motive de bucurie, aceste schimbări bruște pot avea un impact devastator asupra pieței globale. Pentru moment, suntem obligați să trăim în era pandemiei care își face simțită prezența în toate domeniile. O posibilă micșorare de preț pentru europeni și americani ar fi privită ca un stimulent masiv pentru economie, dar pentru moment nu se pune problema de așa ceva. Astfel, tot ceea ce ne rămâne de făcut este să sperăm că atât Europa cât și SUA nu se vor confrunta cu restricții dure așa cum se întâmplă în Asia.