28 iun. 2021 | 10:50

Urgența climatică bate la ușă. Uniunea Europeană ia o decizie radicală privind cea mai mare piață de carbon din lume

ACTUALITATE
Urgența climatică bate la ușă. Uniunea Europeană ia o decizie radicală privind cea mai mare piață de carbon din lume

Uniunea Europeană deține cea mai mare piață de carbon din lume. Pe fondul unor decizii radicale, alimentate de urgența climatică, piața UE se va extinde și va deveni și mai puternică.

Uniunea Europeană are în plan să se extindă și să impună limite mai stricte emițătorilor, în contextul în care, întregul bloc comunitar se va alinia unor standarde înalte privind protejarea mediului înconjurător, în special din 2030.

Pentru început, Comisia Europeană intenționează să introducă transportul maritim în sistemul Uniunii Europene de comercializare a cotelor de emisii, din 2023, și să îmbunătățească un mecanism de control al furnizării permiselor de carbon.

De asemenea, Comisia Europeană intenționează să creeze un program adiacent de comercializare a emisiilor pentru încălzire și transport rutier.

Noul program de comercializare a emisiilor pentru clădiri și transporturi rutiere va fi stabilit din 2025.

„În primul an, entitățile reglementate vor fi obligate să dețină un permis de emisii de gaze cu efect de seră și să își raporteze emisiile pentru anii 2024 și 2025”, conform proiectului de propunere.

„Emiterea de certificate și obligații de conformitate pentru aceste entități va fi aplicabilă abia din 2026, ceea ce va permite noului sistem să înceapă să funcționeze într-un mod ordonat și eficient”, mai prevede documentul Comisiei Europene.

14 iulie – ziua decisivă pentru piața de carbon a Uniunii Europene

Întreg planul de reformă la care lucreaza instituțiile Uniunii Europene va fi dezvăluit în data de 14 iulie 2021. Tot la această dată, mai are loc un eveniment important pentru piața de carbon a Uniunii Europene. Conform legislației, din 14 iulie va crește rata cu care plafoanele de emisii se micșorează în fiecare an și pentru a întări regulile pentru a obține cote de carbon gratuit.

Aceste schimbări fac parte dintr-un plan legislativ mult mai amplu, care urmează să reglementeze fiecare sector în parte, de la energie la comerț și automobile. De asemenea, măsurile vor fi sincroniazate cu o strategie ambițioasă care urmărește să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic, până în 2050.