Un start-up va face transplanturi de organe de la porci modificați genetic la oameni

Un start-up va face transplanturi de organe de la porci modificați genetic la oameni

Compania biotehnologică din Maryland, United Therapeutics, intenționează să înceapă transplantul de organe de la porci modificați genetic la oameni. Acest lucru s-ar putea întâmpla anul acesta, conform rapoartelor Future Human.

Transplantul de la porcul modificat genetic la om, mai aproape de realitate

„Vrem să facem aceste tipuri de transplanturi în următorul an sau doi”, a declarat David Ayares, șeful științific al filialei Revivicor a United Therapeutics. „Credem că avem tehnologia necesară care să permită astfel de transplanturi”.

Scopul este de a compensa o parte din cererea de transplanturi de organe salvatoare de vieți. În fiecare zi, 17 americani care se află pe o listă de așteptare pentru un transplant mor, potrivit Administrației SUA pentru Resurse și Servicii de Sănătate.

Dar există o problemă majoră, relatează Future Human: transplantul de organe animale în corpul uman poate duce la reacții imune severe. Cu alte cuvinte, corpul uman poate respinge țesuturile externe.

Revivicor a făcut modificări genetice la porci pentru a opri această reacție, prin oprirea corpului porcului de a produce un tip de zahăr cunoscut sub numele de alfa-gal care provoacă respingerea.

Mulțumită parțial acestei schimbări genetice, Administrația pentru Alimente și Medicamente a declarat în decembrie că porcii modificați genetic sunt „siguri pentru populația generală să-i mănânce”.

Totuși, în loc să producă carne de porc modificată genetic, Ayares axează eforturile companiei pe crearea unei „surse nelimitate de organe”. Până în prezent, porcul de testare actual al companiei are zece modificări genomice și va face parte din viitoarele sale studii clinice la om.

În ciuda progreselor, o mulțime de întrebări – ca să nu mai vorbim de problemele morale – rămân cu privire la fezabilitatea utilizării organelor porcilor la pacienții umani.

Moment istoric în alimentația oamenilor: primii porci modificați genetic

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea porcilor prelucrați genetic pentru produse alimentare și medicale. Acesta este un moment istoric: primii porci modificați genetic pentru alimentația oamenilor.

„Prima aprobare de astăzi a unui produs de biotehnologie animală atât pentru alimente, cât și ca sursă potențială de utilizare biomedicală reprezintă o etapă imensă pentru inovația științifică”, a declarat comisarul FDA Stephen M. Hahn într-un comunicat de presă.

Porcii, dezvoltați de compania medicală Revivicor, ar putea fi folosiți în producția de medicamente, pentru a furniza organe și țesuturi pentru transplanturi și pentru a produce carne sigură pentru persoanele cu alergii la carne.

 

Citește și: