29 dec. 2021 | 10:50

Un înalt oficial din România dă de pământ cu regimul fiscal și face previziuni dure pentru 2022

ACTUALITATE
Un înalt oficial din România dă de pământ cu regimul fiscal și face previziuni dure pentru 2022

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal din România, tocmai a realizat o radiografie foarte dură a sistemului fiscal din țara noastră și vine cu previziuni economice nu foarte plăcute pentru anul care ne bate la ușă.

Potrivit oficialului, anul 2022 nu va fi deloc unul simplu. Din contră! Acesta susține că va fi chiar sever, din mai multe motive. Pe de-o parte, de vină ar fi pandemia, care va continua, iar pe de alta, scumpirile și inflația, care nici ele nu ne vor uita, odată cu trecerea în noul an.

Prin urmare, anul viitor ne așteaptă noi provocări în plan economic, iar autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a diminua consecințele pe termen lung ale actualelor crize.

Regimul fiscal nu e echitabil, avertizează oficialul

Acesta susține că ar trebui luate măsuri în plan fiscal. Ar trebui îmbunătățită colectarea la bugetul de stat și ar trebui ca politicienii să facă eforturi pentru a scăpa de deficitul structural care este foarte mare.

„E nevoie de politică fiscală care să stimuleze unele domenii, dar când privilegiile sunt excesive, atât de multe că nu ai încasări la buget, cum atunci să onorezi toate obligațiile care înseamnă bunuri de bază pentru societate?

Eu am folosit această expresie precum în Caragiale: vrem toți să se schimbe, să avem venituri superioare, statul să finanțeze transparent bunurile de bază, dar când e să se modifice ceva, că nu se poate fără să se modifice, nu vrem. Să se schimbe, dar să nu se modifice! E un circuit absurd, fiecare se gândește la el și pierdem din vedere pădurea.

Suntem într-un echilibru precar cu bunuri publice care sunt, în privința producției, mult sub ce înseamnă un stat UE, un stat cvilizat, dar asta e, ne vom desurca fiecare cum poate. Adică fiecare face ce vrea? Asta e elefantul din cameră – trebuie să ajungem cu deficitul în preajma lui 3% în 2024. E o corecție mare, mare. E un test foarte sever”, a afirmat președintele Consiliului Fiscal.