Toți șoferii trebuie să știe: sancțiunea care te lasă fără carnet pentru 120 de zile. Nu pare un gest atât de grav

Toți șoferii trebuie să știe: sancțiunea care te lasă fără carnet pentru 120 de zile. Nu pare un gest atât de grav

De cele mai multe ori, când un șofer român încalcă legea, pierde dreptul de a conduce pentru 30 până la 90 de zile. Din păcate, există totuși situații în care poți rămâne fără carnet chiar și pentru 120 de zile.

Oficialii din MAI încearcă să rezolve o situație care a devenit destul de comună pe parcursul verii și a fost raportată de mai multe ori. În acest scop, au redactat un proiect ce urmează să fie legiferat în curând și care, după publicarea în Monitorul Oficial, va da dreptul polițiștilor de la circulație de a te lăsa fără carnet pentru 120 de zile.

Șoferii rămâne fără carnet pentru 120 de zile, în premieră

În urmă cu aproximativ o lună, un clip a devenit viral pe Facebook și, la scurt timp, a fost preluat de mai multe canale de știri. Ilustra un șir de mașini care se deplasau cu viteză destul de mare pe contrasens, pe autostrada soarelui. Pentru că era un trafic intens pe banda normală de circulație, mai mulți șoferi au optat atunci pentru banda de urgență de pe contrasens.

Oficialii din MAI vor să te lase fără carnet pentru 120 de zile pentru gestul descris mai sus. Este important de reținut că astfel de măsuri specifice pentru autostradă nu sunt foarte comune la nivel global, pentru că prea puțini șoferi își manifestă inconștiența în acest fel. În același proiect de act normativ sunt menționate și persoanele care se deplasează succesiv de pe o bandă pe alta de circulație sau alternează benzile cu scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens.

”Executarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulația în sens contrar direcției de mers pe calea unidirecțională, circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile va constitui contravenție și se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile”, declara, acum ceva timp, purtătorul de cuvânt al MAI, Georgian Drăgan.

„Potrivit aceluiași proiect de act normativ, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”, au atras atenția oficialii din Ministerul Afacerilor Interne.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: