Top 10 cele mai enervante sunete din lume

În funcție de persoană, anumite sunete pot fi deranjante, însă există și sunete pe care nu putem să le ascultăm în general. Am alcătuit astfel un top al celor mai enervante sunete din lume.

Studiul a fost realizat de către specialiștii britanici de la Institutul de Neuroștiință din cadrul Universității Newcastle upon Tyne, cu ocazia marcării în premieră a Zilei Liniştii şi Calmului. Participanții au primit o serie de întrebări la care au fost rugați să răspundă cu cea mai mare sinceritate.

Și răspunsurile au apărut imediat, variind de la zgomotele de zi cu zi, până la diverse piese scoase de artiști internaționali celebri. Motivul pentru care acestea sunt enervante este că activează un răspuns emoțional mare.

Cercetătorii au descoperit că partea creierului care reglează emoțiile, amigdala, pare să preia partea auditivă a acestuia atunci când oamenii aud un sunet extrem de enervant.

Pe scurt, când amigdala detectează un sunet care nu îi este pe plac, semnalizează cortexul auditiv. Acest semnal îi face pe oameni să își modifice părerea despre unele sunete, devenind neplăcute pe loc sau chiar insuportabile. Sunt oameni care reacționează extrem de urât la unele dintre ele, efectiv fiind nevoiți să părăsească locul de unde se aud.

Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN), cercetătorii au analizat activitatea din creierul a 13 voluntari sănătoși pe o gamă de 74 de sunete diferite. Fiecare a dat câte o notă, de la cel mai enervant sunet, la neplăcut sau plăcut.

Când subiecții au auzit un sunet enervant, activitatea din amigdală a crescut și a preluat reglarea părții auditive a creierului. Cercetătorii spun că această creștere a activității emoționale a sporit percepția oamenilor asupra sunetelor enervante, comparativ cu cele liniștitoare, cum ar fi apa care clocotește sau un copil care râde.

Studiul mai arată că sunetele din intervalul de frecvență mai mare, de la aproximativ 2.000 la 5.000 Herți, au fost considerate cele mai neplăcute. Acesta este intervalul de frecvență în care urechile noastre sunt cele mai sensibile. Studiul mai arată că 84% dintre participanți se bucură doar de 10 minute de linişte şi calm, zilnic.

Cum arată topul celor mai enervante sunete din lume

10. Bormașina electrică

9. Plânsul unui bebeluș

8. Frâna care scârțâie la o bicicletă

7. Un disc polizor

6. Țipetele unei femei

5. Zgâriatul cu unghiile pe tabla de scris

4. O riglă plimbată pe sticlă

3. Zgâriatul unei sticle cu un cuțit

2. Zgâriatul geamului cu o furculiță

1. Zgomotul cretei pe tablă

Printre cele 74 de sunete enervante pe care oamenii le-au ascultat și notat se mai află și:

 • alarmele auto;
 • convorbirile la telefonul mobil cu voce foarte tare;
 • pornirea unui motor în zori de zi;
 • melodia „Baby”, interpretată de Justin Bieber;
 • „Gangnam Style” a lui Psy;
 • melodia „Crazy Frog”;
 • centrifuga unei mașini de spălat;
 • lătratul câinilor;
 • lingura sau furculița care lovește dinții;
 • respiratul zgomotos;
 • alarma deșteptătoare;
 • unele sonerii ale telefonului mobil.

La polul opus, cele mai puțin enervante sunete din lume

4. Zgomotul produs de curgerea apei

3. Tunetul

2. Râsul unui bebeluș

1. Aplauzele

Și, pentru că la începutul materialului v-am promis o surpriză, nu vă mai ținem pe jar și o dezvăluim. Cercetătorii au aflat și care sunt cele mai enervante zgomote din lume când vine vorba de viața în cuplu.

După cum vă așteptați, 60% din participanții la studiu au mărturisit că cel mai enervant sunet este sforăitul partenerului, indiferent de sexul acestuia. Sforăitul este urmat de plescăitul din timpul mesei, sorbitul zgomotos al oricărui lichid, certurile și bătutul cu degetele în masă.