Tocmai când credeai că virusul nu poate fi mai rău, un studiu recent arată că atacă iremediabil un organ vital al corpului uman. Despre ce este vorba și cum ne afectează

Tocmai când credeai că virusul nu poate fi mai rău, un studiu recent arată că atacă iremediabil un organ vital al corpului uman. Despre ce este vorba și cum ne afectează

Chiar dacă suntem la aproape un an calendaristic complet de la debutul pandemiei de COVID, oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin modul în care virusul vizează și atacă diferite părți ale organismului nostru.

Acum, medicii au descoperit că SARS-CoV-2 poate ataca inima direct, potrivit unui studiu masiv condus de cercetătorii Facultății de Medicină a Universității Washington, care a fost publicat în revista JACC: Basic to Translational Science recent. Oamenii de știință au efectuat autopsii ale persoanelor ucise de COVID-19 și au expus celulele stem cultivate la virus, pentru a arăta că coronavirusul poate infecta celulele musculare ale inimii, unde pare să provoace probleme cu contracțiile lor.

Virusul atacă celulele inimii

„La începutul pandemiei, am avut dovezi că acest coronavirus poate provoca insuficiență cardiacă sau leziuni cardiace la persoanele în general sănătoase, ceea ce a fost alarmant pentru comunitatea cardiologică”, a declarat autorul principal al studiului și cardiologul și imunologul Universității Washington, Kory Lavine, într-un comunicat de presă. „Chiar și unii sportivi de la facultate cărora li s-a permis să se întoarcă la atletism competitiv după infecția cu COVID-19 au arătat ulterior urmări în ceea ce privește inima”.

Lavine a adăugat că au existat dezbateri în curs cu privire la faptul dacă afectarea inimii este cauzată de infecția cu coronavirus propriu-zisă sau dacă aceasta provine dintr-un răspuns imun inflamator declanșat de virus. Dar, sugerează el, acest nou studiu ar putea răspunde acestei dezbateri.

Studiul acesta este unic, deoarece arată în mod definitiv că, la pacienții cu COVID-19 care au dezvoltat insuficiență cardiacă, virusul atacă inima, în special celulele musculare cardiace, conform lui Lavine. „Inflamația poate fi un al doilea impact asupra daunelor cauzate de virus, dar inflamația în sine nu este cauza inițială a leziunii cardiace”, spune doctorul.

Există mai multe lucruri de făcut înainte ca medicii să înțeleagă pe deplin problema. Dar, de fapt, posibilitatea de a utiliza autopsiile pentru a-și valida descoperirile experimentale a fost un pas valoros pentru efortul de a afla ce face acest coronavirus corpurilor noastre.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: