TikTok ”vine” în Europa: cum încearcă chinezii să se pună bine cu autoritățile de pe continent

TikTok ”vine” în Europa: cum încearcă chinezii să se pună bine cu autoritățile de pe continent

TikTok caută se se apropie de autoritățile din Europa. Gigantul deținut de ByteDance se face din ce în ce mai mare, iar presiunea reglementării e uriașă.

TikTok caută să vină mai aproape de Europa și anunță că deschide un așa-numit centru de transparență în Europa. Nu e un sediu propriu-zis, ci se vrea un loc în care experții din afara companiei – fie că vorbim de oficiali guvernamentali sau independenți – pot vodea practicile din spatele rețelei de socializare.

Practic, aceștia pot vedea cum se realizează moderarea conținutului și cum sunt gestionate aspectele ce țin de securitate și intimitate. Pe scurt: cam cum își ține rețeaua în frâu utilizatorii și ce face pentru a le apăra informațiile private.

E o mișcare cel puțin ciudată din partea companiei. Dar, cel mai probabil, TikTok nu vrea să aibă soarta giganților americani, luați în vizor de autoritățile de la Bruxelles și nu numai. Vrea să prevină o atitudine de tip strângere cu ușa.

TikTok caută să se apropie de Europa

Contextul în care TikTok anunță deschiderea acestui centru de transparență nu-i ales întâmplător totuși.  Pe numele gigantului deținut de ByteDance a fost depusă o plângere în instanță de către fostul comisar pentru drepturile copiilor din Anglia, Anne Longfield, cu privire la modul în care platforma colectează și utilizează datele copiilor.

Reclamația a fost depusă în numele a milioane de copii din Marea Britanie și UE care au folosit aplicația extrem de populară în rândul tinerilor.

„TikTok este o platformă socială extrem de populară care i-a ajutat pe copii să păstreze legătura cu prietenii lor într-un an incredibil de dificil. Cu toate acestea, în spatele cântecelor și dansurilor se află ceva mult mai sinistru”, susține Longfield.

Dacă instanța va da verdict favorabil acestei plângeri, copiii afectați ar putea primi despăgubiri de mii de euro fiecare. Chinezii resping acuzațiile pe care le cataloghează neîntemeiate. Dar ceva poate fi acolo.

Potrivit plângerii, TikTok colectează date personale ale copiilor, inclusiv numere de telefon, videoclipuri, locație exactă și date biometrice, fără transparență, fără a obține consimțământul necesar cerut de lege și fără ca minorii sau părinții să știe ce se face cu aceste informații.

Replica chinezilor

Replica gigantului asiatic nu-i foarte convingătoare.

„Confidențialitatea și siguranța sunt priorități de top pentru TikTok și avem politici, procese și tehnologii solide pentru a-i proteja pe toți utilizatorii, în special pe adolescenți. Credem că revendicările nu au temei și intenționăm să ne apărăm energic”, susține compania.

TikTok are peste 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, iar compania-mamă, ByteDance, a făcut profit de miliarde de dolari anul trecut, marea majoritate a acestuia provenind din venituri din publicitate.

Citește și: