Tehnica de editare genetică ce ar putea fi cheia călătoriei spațiale pe termen lung

Tehnica de editare genetică ce ar putea fi cheia călătoriei spațiale pe termen lung

Tehnica de editare genetică CRISPR nu mai este limitată la Pământ. Astronautul Christina Koch și mai mulți oameni de știință au demonstrat succesul CRISPR-Cas9 în spațiu pentru prima dată.

Experimentul este parte a unei noi tehnici de editare a ADN-ului și studierea modului în care acesta se repară în microgravitație. „Preocupările tehnice și de siguranță” au împiedicat studiile anterioare de acest gen să aibă loc, potrivit cercetătorilor.

Experimentul a produs o ruptură de ADN dublu catenar deosebit de dăunătoare, într-o cultură de ciuperci unicelulare, la bordul Stației Spațiale Internaționale. Koch a finalizat testul cu mult înainte de această știre (majoritatea livrărilor au ajuns la ISS în mai 2019), dar constatările nu au fost disponibile acum.

Noua abordare deschide calea pentru alte cercetări legate de repararea ADN-ului în spațiu. Cu suficientă muncă, oamenii de știință speră că pot reproduce daunele genetice cauzate de radiațiile ionizante. Ca să nu mai vorbim de alte efecte ale zborurilor spațiale pe termen lung.

Acest lucru, la rândul său, ar putea ajuta NASA și alte agenții spațiale să dezvolte o tehnologie care protejează astronauții și face explorarea spațiului profund mult mai practic. De asemenea, există șansa ca CRISPR să joace un rol important în a-i conduce pe oameni pe Marte și nu numai.

Tehnica de editare genetică poate vindeca multe boli

CRISPR este o tehnologie care poate fi utilizată pentru editarea genelor și, ca atare, va schimba probabil lumea. Esența CRISPR este simplă: este o modalitate de a găsi o anumită cantitate de ADN în interiorul unei celule. După aceea, următorul pas în editarea genei CRISPR este, de obicei, modificarea acelei bucăți de ADN. Acest lucru poate trata bolile considerate incurabile.

Editarea genetică prin tehnica CRISPR promite deja să lupte împotriva bolilor care au fost considerate odată inatacabile. Conform NPR, cercetătorii au publicat rezultate care arată că poți injecta CRISPR-Cas9 în sânge pentru a face modificări, deschizând ușa utilizării editării genelor pentru tratarea multor boli frecvente.