19 aug. 2021 | 10:15

Soluția revoluționară pentru foametea globală: experimentul ciudat al cercetătorilor

ACTUALITATE
Soluția revoluționară pentru foametea globală: experimentul ciudat al cercetătorilor

E greu de crezut dar, în zilele noastre, sunt încă zone foarte populate de pe glob, în care se moare de foame. Cercetătorii își dau concursul pentru a putea obține mai multă hrană pentru populație. În cele din urmă, soluția lor a venit sub altă formă. Au transferat o proteină umană în plante pentru a le supradimensiona.

Mortalitatea anuală din cauza înfometării este mai mare decât cea cauzată de boli. Anual mor aproximativ 9 milioane de oameni. Decesele cauzate de SIDA, malarie și tuberculoză sunt mai puține decât provocate de foame.  Pentru a putea hrănii populația lumii specialiști fac intense cercetări. Astfel, oamenii de știință din Statele Unite ale Americi și China au găsit o soluție. Aceasta constă în culturi supradimensionale.

Transferarea unei proteine umane în culturile agricole. Asta au descoperit specialiști că pot face pentru a genera plante mai mari. Proteina poate genera plante mai mari și mai dese. Potrivit studiului din Nature Biotechnology, descoperirea ar putea sporii producția cu 50%. Fazele cercetării sunt încă într-o formă incipientă. Pentru un rezultat real care să poată fi pus în practică mai trebuie studiat. Dar, descoperirea este un succes de la care se poate porni.

Proteina în cauză este proteina asociată obezității, numită FTO. Ea acționează ca un comutator principal de pornire care accelerează producția de proteine. Aceasta are capacitatea de a le produce pe mai multe lanțuri ARN. ”A fost o idee îndrăzneață și bizară” spune unul dintre cercetătorii studiului Chuan He.

Ce s-a întâmplat în urma testelor?

Plantele modificate de ei în cadrul studiului au crescut mai repede si mai mari. Au implantat gena FTO în culturile de orez. Acestea au produs de trei ori mai mult orez decât plantele obișnuite. Aceeași modificare genetică  a crescut și tuberculii plantelor de cartof. Plantele cu FTO au crescut rădăcini mai lungi și au prezentat nivele mai ridicate la fotosinteză. De asemenea ele au fost mai rezistente la secetă.

Autorul studiului, Guifang Jia declară ” Credem că aceasta este o strategie foarte bună pentru a ne proiecta culturile”. Biologul de la Universitatea Peking din Beijing admite că ”această lucrare este un studiu inițial”. Urmează ca în viitorul apropiat să efectueze multe teste de urmărire. Se vor organiza inclusiv evaluări de siguranță. Toate aceste trebuie să ducă la un rezultat pozitiv. Și abia apoi, produsele vor ajunge pe mesele consumatorilor.