Sistemele Apple nu mai sunt la fel de sigure ca pe vremuri: chiar și cele mai noi pot fi victime

Sistemele Apple nu mai sunt la fel de sigure ca pe vremuri: chiar și cele mai noi pot fi victime

Nici nu au ajuns pe piață de jumătate de an, iar sistemele Apple dotate cu noul procesor M1 au fost luate în vizor de hackeri și pot deveni infectate cu malware.

Noua generație de MacBook Air și MacBook Pro de 13 inci este dotată cu procesoare Apple M1. Acestea au fost create in-house de către Apple pentru a renunța la dependența de Intel. Din păcate, noile SoC-uri nu te țin departe de malware.

Un expert în securitate a identificat deja mai multe forme de adware care au fost create special pentru noile procesoare Apple. Având în vedere popularitatea în continuă creștere a acelor sisteme, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că hackerii le-au luat în vizor.

Descoperirea pe marginea acestui subiect a fost făcută de Patrick Wardle și, conform postării de pe blogul personal, se manifestă printr-o extensie de Safari pe care ai mari șanse să o instalezi fără să-ți dai seama. Aceasta este intitulată GoSearch22 și, deși a fost creată inițial pentru procesoarele X86, cele create de Intel, acum este la fel de eficientă pe M1.

În profunzime, pare să fie o variantă actualizată a adware-ului foarte popular pentru Mac intitulat Pirrit. Într-un interviu acordat celor de la Motherboard, Wardle atrage atenția că malware-ul nu este foarte periculos, dar tot colectează datele tale de navigare online și îți încărcă site-urile pe care le accesezi în mod uzual cu o sumedenie de reclame. Expertul în securitate a atras însă atenția asupra faptului că dezvoltatorii GoSearch22 pot actualiza în orice moment extensia cu funcții semnificativ periculoase.

Acest anunț este foarte important pentru că, deși noile Mac-uri suportă aplicații x86 prin emulare, cele create nativ pentru procesoarele M1 fac o treabă mai bună în a profita de toate resursele hardware ale sistemului din dotare. Merită menționat și faptul că malware-ul cu pricina a fost depistat inițial în luna decembrie. De atunci face ravagii.

Citește și: