Siguranța zborurilor cu avionul, periclitată de 5G: care este explicația pentru avertismentul ciudat

Siguranța zborurilor cu avionul, periclitată de 5G: care este explicația pentru avertismentul ciudat

Autoritatea americană aeronautică, Federal Aviation Administration, a lansat un avertisment că anumite frecvențe din spectrul de comunicații 5G ar putea interfera cu sistemele automate de siguranță de la bordul avioanelor, astfel periclitând siguranța zborurilor de pasageri.

FAA a emis un avertisment oficial pentru companiile aeriene și piloții acestora, cu privire la pericolul apariției de interferențe cu sistemele de zbor ale avioanelor, cauzate de noile benzi de comunicații 5G care au fost date în folosință pe teritoriul SUA. Acestea sunt denumite C-band și folosesc domeniul de frecvențe cuprins între 3.7 GHz și 4.2GHz, care se suprapune cu spectrul folosit de anumite instrumente automate de la bordul avioanelor de linie, esențiale în timpul zborului și la manevrele de aterizare.

Printre echipamentele de siguranță susceptibile la a da măsurători eronate sau funcționare intermitentă se numără sistemul de evitare a coliziunilor în zbor și altimetrul radar folosit pentru localizarea pistei și aterizare în condiții de vizibilitate redusă. Dacă indicațiile acestui sistem sunt eronate pot apărea și alte perturbații în funcționarea sistemelor de zbor, cu rezultate imprevizibile în ce privește siguranța zborului.

Aceste benzi urmează să apară și România

Deja, regulamentul FAA obligă pasagerii curselor aeriene să-și comute telefoanele mobile în modul „Avion” de îndată ce avionul începe manevrele de decolare, păstrând activă doar conexiunea Wi-Fi pentru acces la internet, dacă acest serviciu este disponibil. Deși previne interferențele radio provenite din surse aflate la bord, măsura nu are efect și asupra releelor de comunicații 5G aflate la sol.

Îngrijorările sunt atât de mari încât reprezentanții liniilor aeriene iau în considerare ajustarea anumitor coridoare de zbor pentru a ocoli zonele metropolitane unde noile relee 5G C-band urmează să fie amplasate.

Important de știut, spectrul C-band a fost aprobat și licitat operatorilor Telecom pentru folosirea în scopul extinderii acoperirii 5G și în alte 40 de țări, inclusiv România.