Securitate ca niciodată: Intel lucrează cu DARPA la un tip de criptare cloud avansată

Securitate ca niciodată: Intel lucrează cu DARPA la un tip de criptare cloud avansată

Intel s-a înscris ca partener de cercetare DARPA la un proiect centrat pe criptare complet homomorfă sau, pe scurt, FHE. Iată ce înseamnă acest lucru.

Programul de protecție a datelor în medii virtuale (DPRIVE) caută modalități de a avansa câmpul FHE pentru a îmbunătăți confidențialitatea, potrivit Engadget.

Ce înseamnă proiectul dintre Intel și DARPA

Mai exact, FHE permite procesarea datelor criptate fără a mai fi nevoie să le decriptezi. Acesta este un pas major înainte pentru securitate, dar în acest moment, FHE nu este cea mai practică abordare în majoritatea cazurilor.

Potrivit DARPA, un calcul care necesită un laptop obișnuit o fracțiune de secundă pentru a fi efectuat ar necesita în prezent săptămâni pentru a se finaliza pe un server convențional care rulează FHE. Descoperirea modului de atenuare a acestei „taxe de performanță” este esențială pentru ca FHE să fie adoptată vreodată pe scară largă.

Ca parte a unui proiect de mai mulți ani, Intel va dezvolta un accelerator de circuit integrat specific aplicației, cu scopul de a accelera timpii de calcul FHE. Compania lucrează, de asemenea, cu Microsoft pentru a testa tehnologia pe Microsoft Azure și Microsoft JEDI.

IBM lucrează de asemenea la FHE. Anul trecut, a lansat un set de instrumente pentru a facilita exploatarea metodei de criptare în aplicațiile iOS, macOS și Linux.

Hackerii devin mai periculoși: trec de la criptarea datelor la publicarea informațiilor confidențiale în online

În ultimii câțiva ani, atacurile pe scară largă de tip ransomware – în care infractorii folosesc malware pentru a cripta datele victimelor și le folosesc pentru răscumpărare – au fost înlocuite cu atacuri mai precise, împotriva anumitor companii și industrii. Astfel, hackerii devin mai periculoși.

În aceste campanii cu ținte directe și clare, atacatorii nu doar amenință că vor cripta datele, ci și că vor publica informații confidențiale online. Această tendință a fost observată de cercetătorii Kaspersky într-o analiză recentă a două familii de ransomware importante: Ragnar Locker și Egregor.

Atacurile Ransomware, în general, sunt considerate drept unul dintre cele mai grave tipuri de amenințări cibernetice cu care se confruntă companiile. Ele nu numai că pot perturba operațiunile comerciale critice, dar pot duce și la pierderi financiare masive și, în unele cazuri, chiar la faliment, din cauza amenzilor și proceselor rezultate în urma încălcării legilor și reglementărilor.