Se apropie minivacanța pentru angajații români. Calendarul zilelor libere, aici

Se apropie minivacanța pentru angajații români. Calendarul zilelor libere, aici

Nu te întrista din cauza vremii mohorâte de zilele acestea. Încă ai timp să te bucuri de vară și în curând vei avea parte chiar și de o minivacanță.

Mai exact, la finalul lunii iunie, cu ocazia Rusaliilor, toți angajații din România vor fi liberi. Rusaliile se sărbătoresc anul acesta pe 20 și 21 iunie. 20 iunie pică duminică, iar 21 iunie pică într-o zi de luni.

Astfel, se va forma un weekend prelungit și te vei mai întoarce la muncă de-abia marți, pe 22 iunie.

În cazul în care vei fi nevoit să muncești în zilele declarate sărbători legale, trebuie să știi că ai dreptul ca, în următoarele 30 de zile, să ți se acorde timp liber compensator.

De asemenea, dacă acest lucru nu e posibil, trebuie să primești compensații bănești. Ai dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază, în cazul în care ai muncit într-o astfel de zi.

Calendarul sărbătorilor legale rămase din 2021

Fiind deja la jumătatea anului, multe dintre zilele de sărbătoare legală au trecut, însă până la finele anului au mai rămas câteva astfel de ocazii, după cum urmează:

-15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
-30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
-1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
-25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

Până în acest moment al anului, angajații au primit liber în următoarele zile:

-1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
-24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
-30 aprilie -Vinerea Mare,
-2 -3 mai – Paște ortodox 2021
-1 mai — Ziua Muncii
-1 iunie – Ziua Copilului

Pe întreg parcursul anului 2021, în Codul Muncii sunt prevăzute 15 zile libere legale, însă doar șapte dintre ele vor fi în cursul săptămânii. ​Celelalte opt vor pica în zile de sâmbătă și duminică.

Sancțiuni pentru angajatorii care nu acordă liber sau alte compensații: Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: