Sardonic – noua armă cibernetică ce vizează furtul masiv al datelor de card

Sardonic - noua armă cibernetică ce vizează furtul masiv al datelor de card

Atacurile cibernetice s-au înmulțit într-un mod alarmant în ultimul an. Din nefericire, vin vești din ce în ce mai îngrijorătoare din această zonă.

Se pare că infractorii cibernetici continuă să avanseze și să creeze noi instrumente cu ajutorul cărora să producă daune în întreaga lume.

Cercetătorii de la Bitdefender au descoperit că gruparea de criminalitate informatică FIN8 a scos pe piață o nouă amenințare informatică. Este vorba despre așa-zisa Sardonic.

Ce este, de fapt, Sardonic și cum te poate afecta și pe tine

Noua armă cibernetică urmărește acum sustragerea datelor de card procesate de ținte strategice din domeniul bancar, e-commerce și HoReCa.

„Gruparea FIN8 e recunoscută internațional pentru furtul de date de card la scară globală. Dezvoltarea unui astfel de program informatic avansat ce oferă atacatorilor acces de la distanţă la sisteme exploatând vulnerabilităţile acestora și folosirea unor multiple tehnici de evitare a detecției de către soluțiile de securitate instalate pe dispozitivele țintite arată că acești hackeri se dovedesc extrem de capabili să deruleze atacuri tot mai sofisticate. Ne așteptăm ca noua armă, Sardonic, să fie îmbunătățită constant și să facă tot mai multe victime”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

Ce recomandări au specialiștii? Din fericire, nu este complicat să-ți protejezi datele de atacul acestei noi arme cibernetice. Specialiștii Bitdefender recomandă companiilor, mai ales celor din comerț, bănci și HoReCa, să fie în alertă și să monitorizeze constant infrastructura după indicii că ar putea fi compromisă.

„Câtă vreme noua versiune poate păcăli ușor mecanismele de prevenție instalate pe sisteme, soluțiile de detecție și răspuns au devenit o armă complementară eficientă pentru combaterea acesteia”, explică analiștii Bitdefender.

La fel de importantă e, de exemplu, păstrarea sistemelor critice de tip POS într-o rețea complet izolată de cea folosită de angajați și clienți.

Pentru a proteja, verifică cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.

Evită să accesezi fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptai vreun mesaj.

De asemenea, nu uita să folosești o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.

În cele din urmă, folosește calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesa de pe acesta aplicații sau programe în interes personal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: