Sănătatea mintală a copilului tău, sabotată de statul român: legea, respinsă definitiv în Parlament

Sănătatea mintală a copilului tău, sabotată de statul român: legea, respinsă definitiv în Parlament

Dincolo de bătaia de joc cu educația online sau școala de la distanță, Parlamentul României a dat încă o lovitură dureroasă viitorul copilului tău.

Dacă aveai nevoie de o dovadă în plus a faptului că autoritățile române nu prea înțeleg ce înseamnă sănătatea mintală, este suficient să ai în vedere cea mai recentă lege respinsă definitiv în Parlamentul României. Aceasta viza consilierea psihologică gratuită pentru elevi, dar, din păcate, va rămâne doar un vis frumos. Din păcate, trăiești într-o țară în care nu doar sănătatea trupului este incredibil de jos pe lista priorităților, dar și sănătatea minții.

Copiii din învățământul preuniversitar care se confruntă cu probleme emoționale, de comportament sau cei agresați ar fi putut beneficia, la recomandarea unui specialist, de consiliere psihologică gratuită. Aceasta era inițiativa descrisă într-un proiect de act normativ ce a fost respins de Senat, ca ror decizional, la a doua tură legislativă în Parlament. Proiectul fusese adoptat în 2020 de Parlament, dar președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acestuia.

Respingerea definitivă a proiectului legislativ a avut loc luni, în Senat. Dacă ar fi trecut, copiii români de toate vârstele, atâta timp cât mai erau înscriși într-o formă de învățământ, se putea bucura de consiliere psihologică gratuită, fie în cabinetele medicale și psihologice școlare, fie în spitalele de stat. Programul viza atât elevii din școlile publice, cât și pe cei din instituțiile de învățământ private autorizate sau acreditate.

Înainte de votul final dat în urmă cu câteva zile de senatori, deputații au eliminat definiția dată fenomenului de bullying din textul care fusese adoptat inițial și, din cauza căreia, documentul a fost trimis înapoi în Parlament de președintele statului. Problema era că bullying-ul este deja definit în Legea educației, iar parlamentarii veneau, prin această propunere, la foarte scurt timp, cu o nouă definiție care nu își mai avea rostul.

În final, singurii care se vor mai bucura de consiliere psihologică gratuită în România sunt studenții. În cazul lor, exista deja un act normativ care prevede această manifestare de normalitate.