Rusia vrea să interzică Netflix: compania riscă o amendă și suspendarea serviciilor dacă se constată că a încălcat legea

Rusia vrea să interzică Netflix: compania riscă o amendă și suspendarea serviciilor dacă se constată că a încălcat legea

Rusia investighează Netflix după ce comisarul său public pentru protecția familiei a acuzat compania de streaming că a încălcat legea rusă cu privire la „propaganda gay”.

Comisarul rus Olga Baranets a reclamat la Ministerul de Interne că Netflix încalcă o lege din 2013 care interzice răspândirea de „propagandă privind relațiile sexuale netradiționale” în rândul rușilor cu vârsta sub 18 ani atunci când difuzează seriale cu tematică LGBT, etichetate 16+, conform Engadget.

Ministerul de Interne va analiza plângerea. Dacă se consideră că Netflix a încălcat legea, se confruntă cu o amendă de până la un milion de ruble (13.390 de dolari). Mai mult, serviciul de streaming ar putea fi suspendat temporar.

Netflix, sub lupa rușilor

Legislația rusă a fost condamnată de grupuri pentru apărarea drepturilor omului. În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că legislația rusă privind propaganda gay a încălcat regulile tratatelor europene, dreptul la libertatea de exprimare și discriminează comunitatea LGBT – o decizie considerată nedreaptă de Moscova.

Ancheta Netflix urmează raportul Vedomosti de la începutul acestei luni, potrivit căruia organul rus de supraveghere a internetului ia în considerare interzicerea radicală a emisiunilor de televiziune „pervertite” și a filmelor pe platformele de streaming.

În același spectru, la începutul lunii noiembrie, un tribunal de la Moscova a amendat canalul de videoclipuri muzicale Muz-TV din Rusia cu un milion de ruble (14.000 de dolari), după ce emisiunea de premii a prezentat vedete care își schimbau genul și, ceea ce spectatorii au spus, că ar fi seamănat cu o nuntă între persoane de același sex.

Deși activiștii pentru drepturile omului și statele occidentale critică legea „propagandei gay” din 2013, baza de sprijin social conservatoare a președintelui Vladimir Putin a susținut-o în mare măsură, sondajele de opinie arătând atitudini anti-LGBT înrădăcinate.

Definiția căsătoriei ca o uniune între un bărbat și o femeie este acum consacrată și în Constituția Rusiei, după un vot la nivel național cu privire la modificările constituționale din 2020.

 

 

Citește și: