Românii și internetul: studiul care îți arată câți oameni nu au ajuns online niciodată, femei și bărbați

Românii și internetul: studiul care îți arată câți oameni nu au ajuns online niciodată, femei și bărbați

În timp ce școala online a devenit o constantă a ultimului an în România, un român din șapte nu a folosit niciodată internetul, conform unui studiu INS.

Institutul Național de Statistică a făcut de curând un efort pentru a oglindi în date exacte nivelul de interacțiune a românilor cu servicii online. În mod previzibil, o parte dintre datele obținute sunt de așteptat, alte, mai puțin.

De exemplu, femeile se situează în urma bărbaţilor din România, în ceea ce priveşte utilizarea internetului (87,0% dintre bărbaţi, 84,9% dintre femei), arată o analiză publicată de Institutul Național de Statistică. Ponderea cea mai mare în utilizarea internetului zilnic sau aproape zilnic, o au bărbaṭii cu vârste cuprinse atât între 16 – 34 ani, cât și între 35 – 54 ani (43,2%), iar în cazul femeilor, ponderea cea mai mare se află la categoria de vârstă cuprinsă între 35 – 54 ani, fiind tot de 43,2%.

În ceea ce privește scopurile pentru care oamenii ajung online, printre cele mai frecvente motive de utilizare ale internetul în ultimele 3 luni, în anul 2020, au fost incluse cele legate de comunicare, în special navigarea pe reţele de socializare (82,7% dintre persoane), efectuarea apelurilor vocale sau video pe internet (71,1%) ṣi utilizarea mesageriei instant (58,0%).

Nu toți românii au acces la internet și este improbabil ca această realitate tristă să se remedieze curând. În anul 2020, 78,2% dintre familiile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă în creṣtere faṭă de anul 2019 cu 2,5 puncte procentuale. 60,9% dintre aceste familii care utilizează online-ul locuiesc în mediul urban, mai arată analiza INS. Din totalul românilor chestionați de INS, 14,1% au spus că nu au folosit niciodată internetul.

Dacă vrei să defalchezi răspândirea accesului la internet pe regiuni, poți avea în vedere datele de mai jos. Conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul familiilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 8 din 9 familii aveau acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest (84,9%) ṣi Nord-Vest (81,9%). Cele mai mici ponderi ale familiilor cu internet acasă sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) ṣi Sud-Muntenia (74,3%).
acces la internet romania regiuni