România, sub vizorul celor de la Bruxelles: care e ținta de regenerabile a țării noastre

România, sub vizorul celor de la Bruxelles: care e ținta de regenerabile a țării noastre

Comisia Europeană adoptă „Fit to 55”. Uniunea Europeană intenționează să mărească presiunea pe statele membre, pentru ca acestea să își facă clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic, iar acest lucru ar putea duce la o nouă confruntare între Bruxelles și unele țări. Iată care e ținta de regenerabile a României pentru anul 2030.

În condițiile în care pachetul “Fit for 55” al Comisiei Europene va fi adoptat în forma în care a fost propus, ținta de regenerabile a României pentru anul 2030 crește semnificativ, scrie Economica.net. Mai exact, de la 30,7% la 38%.

Ținta de regenerabile a României, greu de atins

Una dintre măsurile din pachetul anunțat de Comisia Europeană este creșterea ponderii energiei din surse regenerabile până la 40% din consumul de energie, la nivelul întregii Uniuni Europene, la nivelul anului 2030. Asta înseamnă creșterea țintelor pentru toate statele membre, în funcție de specificul fiecăruia.

Așadar, potrivit propunerii Comisiei Europene noua țintă de regenerabile pentru România este de 38% la nivelul anului 2030, mult peste ținta actuală și semnificativ peste ce ar fi urmat să revizuiască România înainte de apariția pachetului “Fit for 55”.

Pemtru a se atinge ținta de 30,7%, în România ar trebui să se instaleze capacități noi în regenerabil de circa 6.900 MW.

„În PNIESC, ne-am asumat o ţintă de 30,7% în anul 2030, care presupune instalarea de capacităţi noi de energie regenerabilă de 6,9 GW, capacitate nouă instalată. Această capacitate va fi instalată în această decadă, având la bază mai mulţi piloni. Unul dintre acestea va fi adaptarea cadrului legislativ şi de reglementare. Al doilea – punerea la dispoziţia operatorilor din piaţă a unor resurse importante. Al treilea – creşterea factorului de capacitate pe diverse tehnologii, care le va putea aduce la nivelul de a sta singure în piaţă, fără ajutor” a declarat, în luna mai, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Economica.net.

Problema este că Bruxelles-ul solicitase deja României să majoreze acestă țintă, care nu ar reflecta un nivel al ambiției corespunzător potențialului țării noastre, și a vorbit despre 34%. Iată că, după anunțarea noului pachet, la orizontul anului 2030, 38% din consumul de energie al României trebuie să fie din surse regenerabile, pe calculele Comisiei.