România mai face un pas către digitalizare, în contextul telemuncii: semnătura electronică, mai importantă ca niciodată

România mai face un pas către digitalizare, în contextul telemuncii: semnătura electronică, mai importantă ca niciodată

În contextul în care un număr foarte mare de români continuă să lucreze de acasă sau vor începe în curând, Guvernul a luat decizia de a facilita încheierea contractelor individuale de muncă de la distanță, prin semnătura electronică.

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență care prevede posibilitatea folosirii semnăturii electronice avansate sau calificate la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, dar și pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/ documentelor din domeniul relațiilor de muncă. Semnătura electronică va fi însoțită de marca temporală calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului. Cu alte cuvinte, atât angajatul, cât și angajatorul, trebuie să utilizeze același mijloc de semnare al documentelor, digital sau ”de mână”.

„Numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut semnificativ. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârșitul anului numărul a crescut la 383.300. Tendința de creștere continuă și în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

În același nou document legiferat se actualizează și definiția telemuncii pentru situația din pandemie. Punctual, s-a eliminat sintagma ”cel puțin o zi pe lună”, în contextul în care, la ora actuală, această formă de desfășurare a muncii are loc regulat, aproape permanent.

De asemenea, se atrage atenția asupra faptului că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică. Totuși, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură la semnarea documentelor, inclusiv cea olografă, prevăzută acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

Supravegherea de la distanță în timpul programului a fost, de asemenea, legiferată. Ca referință, salariatul care își desfășoară activitatea în telemuncă are obligația de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor utilizate în timpul desfășurării activității. Activitatea acestuia poate fi verificată de angajator prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: