26 mai 2021 | 15:05

Ransomware pentru Android: datele tale sunt în pericol, iar Microsoft vrea să te ajute

ACTUALITATE
Ransomware pentru Android: datele tale sunt în pericol, iar Microsoft vrea să te ajute

Microsoft vine cu un avertisment care îi vizează utilizatorii de Android, astfel că aceștia și-ar putea infecta dispozitivul cu un malware ransomware. Experții în securitate cibernetică avertizează utilizatorii să fie atenți atunci când instalează aplicații necunoscute.

Aplicațiile necunoscute pot fi extrem de periculoase pentru utilizatori, după cum afirmă și Microsoft. Totuși, gigantul tehnologic a confirmat faptul că aceste aplicații rău-intenționate, nu sunt publicate în Google Play Store în mod oficial. Există însă posibilitate ca aceste aplicații să fie oferite în cadrul unor forumuri online sau site-uri terțe.

Echipa de securitate cibernetică a Microsoft a confirmat faptul că aceste aplicații conțin un nou tip de ransomware numit AndroidOS / MalLocker.B. Producătorul gigant a explicat că acest nou ransomware se activează atunci când utilizatorul apasă butonul Acasă (n.r. – home) al smartphone-ului.

Dacă acest lucru este adevărat, nu face nimic altceva decât să confirme faptul că hackerii și ceilalți infractori cibernetici din spatele noului virus informatic pot prelua cu ușurință controlul dispozitivului tău printr-o acțiune simplă. Conform celui mai recent raport al National Cybersecurity News Today, Microsoft a susținut că, atunci când utilizatorul instalează una dintre aplicațiile rău-intenționate, va permite noului AndroidOS / MalLocker.B Ransomware să preia controlul dispozitivului.

Atacul ransomware pentru Android este cea mai populară metodă în prezent

Ulterior, noul virus nu va face nimic altceva decât să preia într-un scurt timp ecranul dispozitivului. Acest lucru va împiedica utilizatorii să respingă notificările de răscumpărare. Totodată, experții în securitate cibernetică de la Microsoft, au mai arătat faptul că noul ransomware va pretinde a fi un mesaj local de aplicare a legii.

Astfel, textul va spune în mod specific utilizatorilor că au comis o infracțiune și că trebuie să plătească o amendă. În prezent, această metodă este una dintre cele mai populare tehnici de hacking folosite de diverși hackeri și atacatori online. De asemenea, le permite să fure banii victimelor cu ușurință, deoarece mesajul de aplicare locală pare legitim.

Mai mult, Microsoft a explicat, de asemenea, că noul ransomware va abuza de notificăril smartphone-ului tău. Acest lucru va permite hackerilor să afișeze o fereastră care acoperă întregul ecran al victimelor. În acest moment, se dezvoltă diverse tipuri ransomware, cum ar fi cel mai recent ransomware Conti, pentru a ataca mulți utilizatori. În prezent, acestea sunt eficiente, deoarece majoritatea tranzacțiilor și alte activități care implică bani sunt realizate online.

Forumul Economic Mondial a raportat că noul ransomware cere acum aproximativ 170.000 de dolari în medie. Acest lucru arată doar cât de eficienți devin virușii în aceste zile. Pe baza acestui motiv, diverse organizații și companii de tehnologie creează și dezvoltă diferite caracteristici de securitate și metode preventive pentru a combate noile programe malware și ransomware.