Proiectul grandios pregătit de Elon Musk: ce construiește șeful Tesla în Texas

Proiectul grandios pregătit de Elon Musk: ce construiește șeful Tesla în Texas

Elon Musk are planuri în statul american Texas. Proiectul șefului Tesla e unul grandios.

Tesla are planuri mari în Texas, în contextul problemelor cauzate de întreruperile cu energie electrică cu care se confruntă statul american. Elon Musk vrea să construiască acolo o baterie de dimensiuni mari, care urmează să fie conectată la reţeaua publică de energie. Proiectul se face prin Gambit Energy Storage, divizia Tesla dedicată acestui domeniu.

E vorba de un proiect de stocare a energiei cu o capacitate de peste 100 de megawaţi în Angleton, Texas. Bateria va putea alimenta aproximativ 20.000 de locuinţe în perioada de vârf a consumului din vară. Ideea a apărut în contextul furtunilor de zăpadă care au scos la iveală hibele sistemului. La jumătatea lunii februarie, aproximativ jumătate din centralele electrice din statul Texas au cedat.

Penele de curent au dus la moartea a zeci de oameni, în timp ce preţurile au crescut şi de 10 ori față de normal.

Tesla are experiență

Tesla mai are proiecte similare în Statele Unite și nu numai. În 2016, Tesla a obţinut un contract pentru furnizarea unui sistem de stocare a energiei cu o capacitate de 20 de megawaţi unei substaţii deţinute de compania de utilităţi Southern California Edison din California. Dar cea mai mare reușită de până acum e bifată într-o altă parte a globului, mai exact în Australia.

Acolo a construit cea mai mare baterie din lume. În Australia se stochează o cantitate impresionantă de energie electrică.

Bateria de acolo este de 100MW, iar tehnologia folosită este litiu-ion. Cea mai mare baterie din lume are ca scop facilitarea alimentării unei zone din Australia care a întâmpinat numeroase probleme cu fluxurile de energie electrică. Pentru alimentarea cu energie, PowerPack-urile de la Tesla sunt conectate la o fermă de eoliene.

Investiția în proiect s-a ridicat la aproximativ 50 milioane de dolari în urmă cu aproape patru ani.

Citește și: