18 ian. 2021 | 12:29

Procesul inovator care transformă aerul în combustibil. Cum funcționează și la ce ajută

ACTUALITATE
Procesul inovator care transformă aerul în combustibil. Cum funcționează și la ce ajută

O echipă de oameni de știință pare să fi dezvoltat un mod mai curat de a genera combustibil pentru mașinile care folosesc gaz. Folosind nimic altceva decât energie regenerabilă.

Noul proces ia dioxid de carbon și apă și apoi le combină în metanol combustibil, folosind electricitate generată din nimic mai mult decât creșterea și scăderea zilnică a temperaturilor. Și, deși metanolul poate fi folosit ca un combustibil în unele cazuri, The Drive notează că poate fi ușor transformat în benzină sintetică, oferind autovehiculelor pe gaz o alternativă mult mai curată la uleiul proaspăt extras din pământ.

Cum funcționează acest proces

De obicei, transformarea dioxidului de carbon în metanol necesită temperaturi extrem de ridicate. Însă echipa de cercetători din sistemul universitar chinezesc a dezvoltat niște nanoplăci bidimensionale care pot exploata suficientă energie electrică doar din schimbarea temperaturii între zi și noapte, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Nature Communications.

Sistemul a fost testat doar într-un cadru de laborator la scară mică, astfel încât oamenii de știință au transformat doar cantități mici de dioxid de carbon în molecule de metanol. Dar după câteva cicluri zi-noapte, plăcile au generat suficientă energie electrică pentru a finaliza procesul în mod fiabil.

Desigur, acest metanol curat sintetizat va arde și va emite gaze cu efect de seră ori de câte ori este folosit, așa că nici acest nou proces nu ar fi la fel de bun pentru planetă ca electrificarea și eliminarea benzinei cu totul.

Cu toate acestea, oferă un pas în direcția corectă, îmbunătățind considerabil modul în care este generat combustibilul, dar și puterea necesară pentru a-l produce.

Celule de combustibil microbian ar putea revoluționa producția de energie electrică în viitor

Se estimează că populația mondială va ajunge la 9,5 miliarde până în 2050. Având în vedere că cea mai mare parte a energiei noastre actuale este generată din combustibili fosili, acest lucru creează provocări semnificative atunci când vine vorba de furnizarea de energie electrică suficientă durabilă, în timp ce atenuează schimbările climatice.

O idee care a câștigat teren în ultimii ani este generarea de energie electrică folosind bacterii în dispozitive, numite celule de combustibil microbian (MFC). Aceste pile de combustie se bazează pe capacitatea anumitor microorganisme naturale care au capacitatea de a „respira” metale, schimbând electroni pentru a crea electricitate. Acest proces poate fi alimentat folosind substanțe numite substraturi, care includ materiale organice găsite în apele uzate, conform unui nou studiu.