04 ian. 2021 | 16:29

Premieră în lumea Bitcoin: prima fermă construită direct în Siberia

ACTUALITATE
Premieră în lumea Bitcoin: prima fermă construită direct în Siberia

Compania petrolieră rusească Gazpromneft a adăugat recent o caracteristică neobișnuită câmpului său de foraj petrolier din Siberia: o fermă funcțională de exploatare a Bitcoin.

Compania, care este filiala petrolieră a monopolului rusesc al gazelor Gazprom, a început să își utilizeze excesul de emisii de dioxid de carbon ca sursă de energie pentru platformele miniere criptografice, relatează CoinDesk. Pare o combinație neobișnuită, dar ideea este de a recupera energia irosită într-o criptomonedă profitabilă.

Fermă de Bitcoin în Siberia își folosește excesul de emisii de dioxid de carbon

Procesul de forare al petrolului eliberează gaze inflamabile în exces. În principal, metan și gaz natural suplimentar pe care instalația nu le poate suporta.

De obicei, companiile petroliere vor arde acel gaz pentru a nu-l da în atmosferă, motiv pentru care instalațiile aruncă uneori flăcări mari. Ideea este că arderea metanului îl transformă în dioxid de carbon, care este mai puțin dăunător decât metanul în ceea ce privește gazele cu efect de seră.

Dar toată căldura și energia se irosesc, așa că planul Gazpromneft este să o folosească prin conversia excesului de căldură în electricitate și folosind-o pentru a genera cripto, potrivit CoinDesk.

Nu este prima dată când apare această idee. Conform Bloomberg, anul trecut, companiile de gaze naturale din SUA începuseră deja să deschidă facilități similare, folosind surplusul de energie de la eliminarea gazelor către centrele de date de alimentare care includeau ferme Bitcoin.

În timp ce furnizează infrastructura, compania rusească de energie nu este cea care face efectiv mineritul. În schimb, companiile miniere își pot trimite echipamentul în instalația siberiană pentru a exploata propriul Bitcoin.

Și până acum, sistemul pare să funcționeze: o firmă rusească de exploatare a criptomonedelor care utilizează instalația a generat 1,8 Bitcoin într-o lună. Adică aproximativ 50.000 de dolari la prețurile actuale, conform CoinDesk, arzând 49.500 de metri cubi de gaz în exces, în acest proces.